Annabel, adviseur

'Zo dicht mogelijk bij het zorgproces proberen te komen'

Annabel overlegt met collega's | Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Annabel is decentraal adviseur en ondersteunt en adviseert zorgeenheden over de implementatie en uitvoering van strategische thema’s. Dat wil zeggen dat zij zich bezighoudt met het ontwikkelen en implementeren van beleid, het delen van kennis en het draaien van projecten op gebied van kwaliteit, veiligheid en procesoptimalisatie.

“Ik zit niet direct in het zorgproces, maar ik vind het wel belangrijk om als adviseur zo dicht mogelijk bij dit proces te komen. Het werkt niet als je alleen maar beleidsstukken schrijft vanuit je kantoortje. Je moet zelf zien en ervaren hoe de zorg geleverd wordt.”

Verbeteren

Als adviseur is Annabel continu bezig met het verbeteren en veranderen van processen. “Om tot die verbeteringen te komen, ga ik graag in gesprek met de mensen op de werkvloer. Ik zie mezelf niet als de bedenker van die verbeteringen, ik begeleid het proces daar naartoe. De inhoud laat ik zoveel mogelijk aan de mensen over die met de veranderingen te maken krijgen.”

Complexiteit

Na een studie Bedrijfseconomie en een schakeljaar Gezondheidswetenschappen wist Annabel dat zij in de zorg wilde werken. Ze volgde eerst nog master Zorgmanagement en kwam daarna bij het ETZ terecht. “Ik was erg benieuwd naar de processen in een ziekenhuis. Het is een grote en complexe organisatie en dat vind ik erg interessant en een uitdaging.”

Juiste snaar

Volgens Annabel moet een adviseur over verschillende kwaliteiten beschikken. “Je moet goed kunnen communiceren op verschillende niveaus, begrijpen waarmee iedereen zich bezig houdt, je goed kunnen inleven en mensen kunnen verbinden. Ook een stukje analytisch vermogen, overtuigingskracht en een doorpakmentaliteit zijn belangrijk. Omdat je steeds met veranderingen en verbeteringen bezig bent, moet je telkens weer de juiste snaar zien te raken om mensen mee te krijgen.”

Annabel aan het werk | Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Annabel geeft presentatie | Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis