Remy, operatieassistent en opleider

‘Constant een stap vooruit denken’

“Anatomie (de leer van het menselijk lichaam) is prachtig. Daarom maak ik graag deel uit van een team dat de inwendige mens ziet. Wij doen ons werk om mensen beter te maken, maar er komt wel bloed bij kijken. Bij een trauma wordt iemand razendsnel naar de operatiekamer gebracht. Vanaf dat moment ben ik constant een stap vooruit aan het denken: ik heb al in mijn hand wat de chirurg nodig heeft. De adrenaline stroomt door mijn lijf. Ik val terug op mijn kennis en ervaring en moet keihard actie ondernemen. Zo goed samenwerken geeft een kick. Als het goed afloopt, ben ik natuurlijk heel blij.”

Serieus

“Als het erop aankomt, zijn we hartstikke serieus. Als het moeilijk wordt zelfs doodstil. Maar als we ieder moment op ons werk bloedserieus zouden zijn, dan zouden we gek worden. Natuurlijk maken we wel eens een grapje, je moet aanvoelen wanneer dat kan.”

Hand vast

“Je mag hier veel en er wordt goed naar je geluisterd. Mensen, en dan bedoel ik zowel medewerkers als patiënten, worden hier gewaardeerd. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met persoonlijke wensen. We vinden dat patiënten zich zo veilig mogelijk moeten voelen. Als iemand bang is, pak ik zijn hand vast. Als iemand moet wachten, maak ik een praatje. Zodat iemand niet maar ligt te liggen. En als anesthesiemedewerker kun je naast de patiënt gaan staan in plaats van bij het hoofdeinde. Zo is oogcontact mogelijk, dat is veel vriendelijker. We blijven onszelf verbeteren.”