Merel, HC verpleegkundige in opleiding

Merel vertelt over haar opleiding en functie. Benieuwd hoe het is om op de High Care te werken en hoe de opleiding in elkaar steekt? Lees dan snel verder! 

Op de HC draag je zorg voor patiënten met een complexe zorgvraag, waarbij vitale functies bedreigd zijn of het risico lopen dat er stoornissen optreden. Meestal komen patiënten met spoed binnen bij het plots optreden of verergeren van een ziekte of na een ongeval. Daarnaast hebben we geplande opnames na een grote operatie. De vitale functies worden continu bewaakt en kunnen ondersteund of overgenomen worden.

Het grootste verschil tussen de HC en IC is dat de patiënten op de HC niet aan de beademing liggen. Op de HC heb je de luxe dat je over het algemeen voor twee patiënten de coördinatie van zorg hebt, waardoor je intensief contact hebt met je patiënt en diens naasten. Daarnaast is het ook erg fijn dat je korte lijntjes hebt met het multidisciplinair team.

Wat ik leuk vind aan de HC is de complexe, intensieve en soms acute zorg bij patiënten. Daarnaast liggen er patiënten met een grote diversiteit aan ziektebeelden. Je ziet allerlei specialismen waardoor je een brede kennis ontwikkeld. Verder heeft de HC een hoge turnover van patiënten waardoor het elke dag weer uitdagend is. 

"Ik heb mijn afstudeerstage op de HC gedaan en wist daardoor dat ik hier zeker wilde terug komen."

Bij de dagstart heb ik het privilege om patiënten te kiezen die aansluiten bij mijn opleidingsplan. Ik begin mijn dienst met het inlezen van de patiënten casus en zoek zo nodig extra informatie op. Daarna bespreek ik dit met mijn begeleider, zodat ik kan laten zien dat ik mijn patiënt goed in kaart heb. Vervolgens start ik met het controleren van de vitale functies, medicatie en doe ik de dagelijkse zorg.

Vaak werk je samen met een collega. Dit herhaalt zich minimaal iedere 2 uur, maar het ligt er natuurlijk aan hoe stabiel of instabiel de patiënt is. Daarnaast wordt de patiënt uiteraard continu gemonitord. Gedurende de dag werk je veel samen met verschillende disciplines zoals de specialisten, arts assistenten, fysiotherapeuten etc. en vinden er vaak verschillende onderzoeken plaats.

"Het is prettig dat ik meerdere coaches heb, waarbij ik terecht kan met al mijn vragen."

De opleiding tot HC verpleegkundige duurt een jaar en is bijvoorbeeld een mooie eerste stap na de verpleegafdeling of een goede basis om later door te groeien naar de IC. Het is wel belangrijk dat je werkervaring hebt opgedaan in het ziekenhuis en bijvoorbeeld volledig zelfstandig voor patiënten kan zorgen.

Als je de opleiding wil gaan volgen, start je eerst met 3 tot 6 maanden ‘voorwerken’ op de HC. Je kan dan zien of het klikt en of de HC hetgeen is waar jij je in wil specialiseren. Als je start met de opleiding, begin je met de BIAZ, Basis Intensieve Zorg, op het Erasmus MC. Deze leereenheid duurt 6 dagen en bevat kennis en inzicht over onder andere de vitale functies van de respiratie, circulatie en het centraal zenuwstelsel en hun samenhang.

Het eind van deze leereenheid wordt afgerond met een theorie- en praktijktoets. Die toets moet je halen om vervolgens mee te mogen draaien in de bezetting op de afdeling. Ik ervaar de begeleiding bij mijn opleiding als prettig. Praktijkopleiders zijn eigenlijk altijd bereikbaar en mijn werkbegeleiders zie ik bijna dagelijks.

Ben jij verpleegkundige en wil je meer weten? Ik nodig je van harte uit om eens mee te lopen! Iedereen op onze afdeling vindt het erg leuk als je interesse hebt en we vertellen je graag meer over werken op de HC.