Inge, radiologisch laborant

‘Mijn adrenalinepeil stijgt aanzienlijk bij trauma's'

Inge draait als radiologisch laborant al heel wat jaartjes mee. In die jaren in het ETZ maken trauma's op haar nog steeds veel indruk. "Mijn adrenalinepeil stijgt aanzienlijk als ik erbij geroepen word voor de CT-scans. Mijn enige doel op dat moment is om goede CT-scans te maken, zodat de specialisten genoeg informatie hebben om de behandeling te starten.”

Traumateam

“De afdeling Radiologie is een onmisbare schakel in de traumazorg. Als grote trauma’s binnenkomen dan staat het hele traumateam direct paraat. Ik maak als radiologisch laborant onderdeel uit van het traumateam. De medische beeldvorming is heel belangrijk voor het handelen van de artsen. Na de eerste levensreddende handelingen, zijn onze beelden bepalend voor de vervolgstappen in de behandeling. Daarom zet ik op het moment suprême alles op alles om goede foto's en scans te maken. Ik zorg voor alle mogelijk denkbare foto's. Enkele voorbeelden daarvan zijn thorax-, bekken-, nek- en hoofdfoto's. Als het nodig is, maak ik daarna ook een CT-scan.”

Inge Everaert radiologisch laborant ETZ

Verrijdbare CT-scanner

“De traumakamers beschikken over een zeldzame voorziening: een verrijdbare CT-scanner die over een rails van traumakamer 1 naar traumakamer 2 kan en omgekeerd. Het ETZ is het tweede ziekenhuis in Nederland met een verrijdbare CT-scanner op de Spoedeisende Hulp. De mobiele CT-scanner maakt vervoer van traumapatiënten overbodig. De patiënt hoeft niet meer naar het onderzoek: het onderzoek komt zo naar hem toe. Met de komst van de CT-scanner op de Spoedeisende Hulp is onze bijdrage daar nóg groter geworden. Een uitgebreide en optimaal gemoderniseerde inrichting maakt de hulp die we patiënten hier bieden beter dan ooit.”

24-uursdiensten

“Ik vind de traumafunctie echt fantastisch. Je kunt op elk moment van de dag opgeroepen worden voor een trauma en dat houdt het spannend. Ik weet van tevoren nooit hoe mijn dag eruit ziet. Mijn collega’s en ik draaien diensten zodat er 24 uur per dag, zeven dagen in de week iemand beschikbaar is.”

Traumaverwerking

"Het komt geregeld voor dat ik traumapatiënten op een later moment terugzie, bijvoorbeeld op de Intensive Care of in de herstelperiode. We kunnen dus volgen hoe het patiënten vergaat. Het is fijn als we zien dat het met een patiënt de goede kant op gaat. Dat heeft ook een positieve invloed op de verwerking van trauma's. Gelukkig kunnen we onderling heel goed over ons werk en de bijbehorende stress praten."