Harm, SEH-arts

“Snel en goed handelen in rust, daar krijg ik een kick van”

Als SEH-arts behandel je patiënten op de Spoedeisende Hulp. Patiënten komen hier op verschillende manieren terecht, via de huisarts, een 112 melding of uit zichzelf. “Je moet er dan zo snel mogelijk achter komen of iets ernstig is of niet. Wat is er grofweg aan de hand? En wie heb ik hiervoor nodig? Zodra je dat weet, breng je de patiënt in contact met de juiste specialist.” Een SEH-arts is bezig met herkennen, de eerste behandeling starten en –waar nodig- doorverwijzen.

Durven

“De belangrijkste eigenschap is om kunnen gaan met onzekerheid. Met weinig informatie beslissingen durven te nemen en dat in een hele korte tijd. Als SEH-arts kun je hoofd- en bijzaken onderscheiden. Daarnaast is de combinatie tussen drukte en overzicht houden belangrijk. Je moet nieuwsgierig zijn en geen langdurige band met patiënten willen opbouwen.”

Poortwachter

“Het acute gedeelte vind ik erg interessant in mijn werk. Ik neem beslissingen binnen een paar minuten. Eigenlijk ben ik de poortwachter van het ziekenhuis. Ik heb me gespecialiseerd in de spoedeisende geneeskunde en kennis van de totale breedte van de spoedeisende zorg.”

Groot en klein

“Het ETZ is een fijne werkplek. Medisch gezien erg groot, maar klein genoeg om elkaar te kennen. Daarnaast is het ETZ vooruitstrevend, zo erkende het ETZ als een van de eerste ziekenhuizen dat ervaring op de SEH nodig is.”

Erkend specialisme

Om SEH-arts te worden, volg je de opleiding geneeskunde. Deze opleiding bestaat uit vier jaar theorie en twee jaar co-schappen. Tijdens de co-schappen doe je ervaring op en ontdek je welk specialisme bij jou past.

“Ik wilde heel graag arts op de Spoedeisende Hulp worden, maar dat was in die tijd nog geen specialisme. In Australië was dit wel een erkend specialisme en daarom ben ik een jaar naar Australië gegaan. Ik heb daar ervaring opgedaan en ik ben met veel kennis terug gekeerd naar Nederland. Ik heb geholpen met het erkend maken van het vak SEH-arts in Nederland én ik ben zelf een SEH-arts geworden.”

Harm SEH-arts