Lieke, diëtist

‘Veel waardering als de behandeling helpt’

Als diëtist geeft Lieke begeleiding op het gebied van voeding en dieet aan patiënten. Ze heeft veel te maken met de afdelingen Geriatrie, Gynaecologie/Urologie, Psychiatrie en de algemene poli. “Het klinische gedeelte, dus bij patiënten die verblijven in het ziekenhuis, is het grootste deel van het werk. Hier zie ik vooral patiënten die ondervoed zijn, maar ook mensen met bijvoorbeeld een verminderde inname door slikklachten, een voedselallergie of slechte wondgenezing.”

Team

Lieke heeft contact met veel verschillende mensen en dat vindt ze erg leuk. “Ik ben vaak met patiënten bezig en ik heb intensief contact met allerlei collega’s. Artsen, verpleging, apotheek, vrijwilligers, maar ook collega’s van de voedingsadministratie of de keuken. Minder leuk vind ik het administratieve gedeelte. We moeten veel gegevens uitwerken en vastleggen in dossiers. Dit doen we zodat ons werk goed geborgd is.”

Waardering

Naast haar werk in het ziekenhuis heeft Lieke een eigen praktijk. Daar werkt ze vooral met sporters en thuiszorgpatiënten. “Mensen die naar mijn praktijk komen, zijn vaak niet (meer) ziek. Dat is anders dan in het ziekenhuis. Het geeft waardering als je ziet dat de behandeling effect heeft gehad. De patiënten zijn vaak erg dankbaar.”

Laagdrempelig

Om een goede diëtist te zijn, moet je volgens Lieke een goed inlevingsvermogen hebben, zorgzaam zijn, goed kunnen samenwerken en jezelf zichtbaar kunnen maken. “Je moet zelf naar artsen durven toestappen. Gelukkig kan dat in het ziekenhuis heel goed. Het contact tussen de mensen is erg laagdrempelig. Er wordt op de afdelingen geen onderscheid gemaakt tussen de diverse disciplines.”