Kelly, operatieassistent

‘Rechterhand van de chirurg’

Als operatieassistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de snijdend specialist tijdens operaties. Voordat een patiënt geopereerd wordt, zorg jij ervoor dat de operatiekamer met alle instrumenten, apparatuur en andere middelen bedrijfsklaar is.Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt.

Tijdens de operatie kun je verschillende taken uitoefenen, die in vaktermen ‘instrumenteren’, ‘omlopen’ of ‘assisteren’ genoemd worden. Als je tijdens een operatie instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment de benodigde instrumenten, hechtmaterialen en andere materialen en middelen aan.

Als je omloopt, geef je extra materialen aan, bewaak je de steriliteit daarvan en bedien je de apparatuur. Je sluit deze ook aan. Daarnaast zorg je voor de administratie en begeleid je de patiënt. Assisteren houdt in dat je weefsels presenteert, hechtingen knoopt en mee-opereert. Kortom, jij bent de rechterhand van de chirurg.

Wat moet je kunnen?

Je bent in staat om goed samen te werken met de andere assistenten en specialisten die bij een operatie betrokken zijn. Je bent flexibel en je kunt je goed aanpassen aan wisselende omstandigheden en wisselende collega's. Patiënten behandel je met geduld en respect. Sommige patiënten zijn namelijk angstig voor de operatie of hebben een religieuze achtergrond waar je rekening mee moet houden.

Om de steriliteit van instrumenten en materialen tijdens een operatie te verzekeren, is het nodig dat je precies en zorgvuldig werkt. Deze nauwgezetheid heb je ook nodig om de instructies van de specialist exact op te volgen.

Uithoudingsvermogen is een andere eigenschap die onmisbaar is als je voor dit beroep kiest: een operatie kan uren duren en al die tijd werk je in opperste concentratie. In stresssituaties of als er iets niet in orde is, houd je het hoofd koel en handel je direct op de juiste manier.

Daarnaast kun je werkbegeleider zijn van leerling-operatieassistenten. Je staat hen bij met raad en daad en kunt  tijd vrij maken om een vraag te beantwoorden.

Veel logisch nadenken

"Wat het werken op de operatiekamers zo leuk maakt, is dat je veel afwisseling hebt in je taken. Als een operatie goed is gegaan, geeft dat voldoening. Op de operatiekamer ben je naast het zorgen voor de patiënt ook bezig met logisch nadenken en technisch handelen. Er zijn allerlei operatietechnieken die het werk erg interessant maken."

"Naast het assisteren tijdens de operatie zijn er nog veel meer andere zaken die moeten gebeuren op de afdeling. Bijvoorbeeld controleren of de juiste prothesen of instrumenten aanwezig zijn en zo nodig actie ondernemen. Nu ik een paar jaar gediplomeerd ben, ben ik ook begonnen met het begeleiden van de nieuwe leerlingen. Dat geeft een extra verdieping van mijn beroep."

Over de opleiding

Als leerling-operatieassistent word je praktisch opgeleid op de operatiekamers. De theoretische opleiding volg je aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Een hbo-opleiding van vier jaar, waarbij je na afloop twee diploma's ontvangt: hbo-verpleegkunde én hbo-operatieassistent.