‘Je moet zorgvuldig kunnen werken’
Je verzorgt en begeleidt patiënten waarbij je rekening houdt met lichamelijke, psychische en sociale aspecten. Je biedt ondersteuning voor, tijdens en na de plaatselijke of algehele anesthesiebehandeling.
Tijdens de operatie houd je met de bewakingsapparatuur alle lichaamsfuncties in de gaten en je observeert, analyseert en rapporteert. Je dient medicijnen en infuusvloeistoffen toe. Als anesthesiemedewerker werk je intensief samen met de anesthesioloog. Daarnaast beheer je de voorraden en controleer je de technische staat van de apparatuur.
Wat moet je kunnen?
Operaties kunnen risicovol zijn. Zorgvuldig werken is belangrijk, omdat je de conditie van de patiënt van minuut tot minuut in de gaten moet houden. Er rust een grote verantwoordelijkheid op je schouders. Je hebt uithoudingsvermogen nodig omdat een operatie kort kan zijn maar ook zes uur kan duren. Al die tijd blijf je geconcentreerd en alert werken.
Je moet in een team kunnen werken, flexibel zijn en je kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden en wisselende collega's. Patiënten behandel je met geduld en respect. Sommige patiënten zijn namelijk angstig voor de operatie of hebben een religieuze achtergrond waarmee je rekening moet houden. Daarnaast kun je werkbegeleider zijn van leerling-anesthesiemedewerkers. Je staat hen bij met raad en daad en maakt tijd vrij om een vraag te beantwoorden.
‘Een patiënt geeft de controle volledig over’
"Anesthesiemedewerker is een vrij onbekend beroep. Na een meeloopdag bleek dit precies te zijn wat ik zocht: de combinatie van het werken met patiënten en het uitvoeren van medisch/technische handelingen. Ik werk zelfstandig en in teamverband en ik heb een grote verantwoordelijkheid. Als anesthesiemedewerker ben ik samen met de anesthesioloog verantwoordelijk voor het welzijn van de patiënt tijdens de operatie."
"Een patiënt geeft de controle volledig aan ons over. Het is steeds weer een uitdaging om ervoor te zorgen dat de patiënt pijnvrij is, voldoende diep slaapt en niet te veel afkoelt. Als een patiënt rustig wakker wordt op de uitslaapkamer en zegt dat hij heerlijk heeft geslapen, geeft dat een tevreden gevoel."
“Een leuk aspect van het beroep is dat je zelfstandig werkt binnen grenzen die je afspreekt met de anesthesioloog. Je hebt echt je eigen toko terwijl je toch binnen een operatieteam werkt. Het werken op de operatiekamers vind ik geweldig: er gebeurt hier veel. Je ziet natuurlijk ook veel ellende, maar patiënten komen dan hier om die ellende wat draaglijker te maken of weg te nemen. Het is een constructief beroep. Dat maakt het werk heel mooi en nuttig."
Over de opleiding
Als leerling-anesthesiemedewerker word je praktisch opgeleid op de operatiekamers. De theoretische opleiding volg je aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Een hbo-opleiding van vier jaar, waarbij je na afloop twee diploma's ontvangt: hbo-verpleegkunde én hbo-anesthesiemedewerker.