Thymen - ANIOS Chirurgie

ANIOS Chirurgie Thymen Houwen wist én weet goed wat hij wil: als chirurg werken in het traumacentrum. Een route waarin hij een eind op weg is, met nog een paar haltes te gaan. We spreken met Thymen en maken direct mee wat zijn werk zo bijzonder maakt.

Een bewuste keuze

‘’Sorry, ben wat later. Acute situatie’’, zegt Thymen aan de telefoon kort voorafgaand aan ons gesprek. Welkom in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis: hét traumacentrum van Brabant. En daar gaan dingen zo. ‘’Heel bijzonder. Twee patiënten met een gescheurde buikslagader. Dit gebeurt bijna nooit, nu twee keer op één dag’’, deelt Thymen nadat hij met versnelde pas aan kwam lopen vanaf de Spoedeisende Hulp (SEH). Al pratend lopen we door het ziekenhuis. ‘’Hierom’’, zegt Thymen antwoordend op de vraag waarom hij voor het ETZ koos.  ‘’Het ETZ is een level 1 traumacentrum. En dit vind ik het uitdagendste aspect binnen de chirurgie’’ vertelt hij.

De tekst gaat verder onder de foto.

063951630DSC06395-web-(1).jpg
ANIOS Thymen.

Controle

20 minuten geleden nog aanwezig bij een levensbedreigende situatie, inmiddels kalm vertellend over zijn werk. Voor een leek bijzonder, voor Thymen en zijn collega’s normaal. ‘’Dat zit ook gewoon in me. Ik ben eigenlijk altijd rustig en in controle over de situatie. Dat is in mijn werk een belangrijke eigenschap. Ook om toenemende werkdruk het hoofd te bieden. Want dat ervaar ik in tegenstelling tot wat je in krantenkoppen vaak ziet eigenlijk helemaal niet zo. Ik ben gewoon gek op mijn vak’’, aldus de inmiddels in Vught wonende Bredanaar. Thymen studeerde een tijd in Londen, is inmiddels twee jaar ANIOS in het ETZ en ziet hier een toekomst voor zich. ‘’Mijn onderzoek is zo goed als afgerond. Hierna wil ik door voor de opleiding tot chirurg’’, zegt Thymen besluitvaardig.

Ontspannen

In zijn witte jas loopt Thymen ontspannen door de ziekenhuisgangen waarin hij zich thuis voelt. En ontspannen is volgens hem een woord dat past bij de cultuur in het ETZ. ‘Tuurlijk is het soms hectisch, maar we zorgen ook goed voor onszelf hoor’’, zegt hij lachend. ‘’Twee weken geleden waren we met collega’s nog een weekend op Renesse. Dat soort activiteiten ondernemen we vaker, minimaal een paar keer per jaar. Dan gaan zowel ANIOS, AIOS als supervisoren mee. De vakinhoudelijke uitdagingen, de kansen en deze ontspannen werksfeer maken dat ik hier perfect op mijn plek zit’’, concludeert Thymen tot slot. We stoppen bij de SEH, Thymens werkdag zit erop. Zijn witte jas gaat uit en morgen weer aan. Klaar voor een nieuwe werkdag die zich ongetwijfeld niet laat plannen. 

Collega worden van Thymen?

Bekijk vacatures