Nora - ANIOS

Nora Buss liep coschappen in het ETZ en als ANIOS rijdt ze het traject Antwerpen - Tilburg inmiddels al een paar jaar. Waarom voelt ze zich zo thuis in het ETZ? We spreken met Nora over haar carrière, moederschap en de verschillen tussen België en Nederland.

Ring Antwerpen

Breeduit lachend, hoogzwanger en nog volop aan het werk komt ANIOS Nora ons bellend tegemoet gelopen. ‘’Deze gaat tijdens ons gesprek nog wel een paar keer af denk ik ’’, zegt ze doelend op haar telefoon. Nora trotseert de ring Antwerpen dagelijks voor haar parttime baan in het ETZ. ‘’Ik liep hier coschappen en bleef door de vrijheid die ik kreeg om bij verschillende specialismen te werken. Zo ontdekte ik wat bij me past. Ik werkte o.a. al op Gynaecologie, de IC en nu bij Longgeneeskunde. Ik houd van samenwerken met verschillende disciplines. Zowel vakinhoudelijk als qua het diverse contact met collega’s’’, vertelt Nora terwijl haar blik op het D.E. café valt van waaruit de geur van verse koffie ons tegemoet komt. ‘’Daar ben ik ook vaak te vinden’’, zegt ze lachend.

De tekst gaat verder onder de foto.

ANIOS NoraANIOS Nora

Verschillen tussen Nederland en België

Vijf minuten en drie bestelde koffies later zitten we met Nora op het terras van het D.E. café. Slechts 20 minuten verderop ligt de Belgische grens, toch zijn er volgens Nora best wat verschillen tussen de zorg in Nederland en België. ‘’Vooropgesteld: zelf werkte ik nooit in een Belgisch ziekenhuis, maar van Belgische collega’s hoor ik dat het hier minder hiërarchisch is. Dat zorgt voor een fijne leeromgeving waarin je onder supervisie de ruimte krijgt om je rustig te ontwikkelen. In België kies je na de geneeskunde opleiding direct een vakgebied. Hier mag alles maar hoeft niks. Ik kan mij voorstellen dat dit fijn is voor collega’s die daarin de keuzevrijheid willen die ik ook zo ervaarde’’, aldus Nora terwijl op het terras de zon doorbreekt.

Moederschap

Nora’s telefoon gaat. We lopen met haar mee naar de Longafdeling waar ze de tijd neemt voor een patiënt die opziet tegen een operatie. Daarna vervolgen we ons gesprek. Drukke dag? Vragen we Nora. ‘’Valt mee’’, zegt ze terwijl ze met één hand een deur openmaakt en met de andere haar afgaande telefoon aan een collega overdraagt. In de wintermaanden was het drukker, maar mijn werktijden van 08:00 tot 17:00 blijven meestal in stand. Gelukkig, want ik vind een goede werkprivébalans belangrijk. Ik ben moeder en er is een tweede op komst. Het ETZ denkt daarin met mij mee. Ik werk deeltijd en ga dat na mijn verlof ook doen, in ieder geval in het begin. Fijn om terug te komen in een organisatie waarin dat kan’’, concludeert Nora tot slot. Voor Nora wacht een nieuw hoofdstuk in het ETZ en in haar leven. De autorit Antwerpen - Tilburg blijft ze rijden. Achterin alleen twee kinderzitjes in plaats van één.

Collega van Nora worden?

Bekijk vacatures