‘Leuk, intensief contact met patiënten’
Als laborant Klinische Neurofysiologie (KNF) doe je onderzoek naar stoornissen in de werking van het zenuwstelsel en de bloedvoorziening van de hersenen. Daarnaast assisteer je de neuroloog bij spieronderzoeken.
Wat moet je kunnen
Voor dit werk is zorgvuldigheid van groot belang. Fouten kunnen het resultaat van het onderzoek beïnvloeden en gevolgen hebben voor de gezondheid van patiënten. Verder moet je in de omgang met patiënten tactvol kunnen optreden.
Zorgvuldig en secuur zijn
Marike was verpleegkundige, maar zocht een nieuwe uitdaging binnen de zorg. Nu is ze leerling-laborante Klinische Neurofysiologie (KNF). Als ze klaar is met haar opleiding werkt ze de hele dag met patiënten én geavanceerde elektronische apparatuur. Precies wat ze zocht. "Ik wilde graag het contact behouden met de patiënt, maar liever wat langer dan vijf minuten. Dat heb ik hier gevonden.”
Kort maar intensief
“Het contact met de patiënt is kort maar intensief. Wij maken EEG-scans van de hersenactiviteit. Bij dit onderzoek breng ik elektroden aan op de hoofdhuid van de patiënt en verricht ik metingen. Bij de verschillende onderzoeken krijg ik te maken met uiteenlopende patiënten van alle leeftijden. Bijvoorbeeld epilepsiepatiënten bij wie gecheckt moet worden of de medicijnen nog voldoen. Of bewusteloze slachtoffers van een ongeluk. Ik heb ook patiënten die zo vaak last hebben van migraine dat de oorzaak een hersenafwijking zou kunnen zijn.”
Vrolijk de deur uit
“Het leukste vind ik het onderzoek bij kinderen in de leeftijd van twee tot vijf jaar. Samen met de ouders stel ik de kinderen op hun gemak, zorg ik ervoor dat het onderzoek lukt en dat het kind weer vrolijk de deur uit loopt. Dat geeft een fantastisch gevoel. Laborant KNF is dé perfecte baan voor onderzoeksgeesten die willen werken in de voorhoede van de medisch-technologische ontwikkelingen.”