Mandy, radiologisch laborant

‘Afwisselend werk spreekt me aan’

Mandy | radiologisch laborant ETZ
Het begeleiden van de patiënt voorafgaand aan, tijdens en na het onderzoek is een belangrijk onderdeel van het werk. Bij het uitvoeren van een onderzoek of behandeling is goede communicatie met de patiënt erg belangrijk. Daardoor kan de patiënt zijn verhaal kwijt en kan hij of zij beter je instructies opvolgen. Als radiologisch laborant is het jouw taak om de patiënt goed te observeren en hierop in te spelen.

Wat moet je kunnen?

Van de radiologisch laborant verwachten we een grote mate van zelfstandigheid, nauwkeurigheid en verantwoordelijkheid. Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden natuurlijk van belang. Aangezien je te maken krijgt met spoedgevallen, is het van belang dat je flexibel en stressbestendig bent.

Zelfstandig, nauwkeurig en flexibel

Mandy werkt als radiologisch laborant in het ETZ. “Na mijn havo-examen ben ik begonnen met de opleiding tot radiologisch laborant. Tijdens deze vierjarige studie werk je meteen in een ziekenhuis. Het interne opleidingstraject binnen het ziekenhuis duurt drie jaar voor deze functie. 

Je leert tijdens de opleiding op de afdeling Radiologie hoe je omgaat met patiënten en hoe je met geavanceerde apparatuur röntgenopnames maakt. Na het afronden van de studie kun je je op de afdeling Radiologie nog verder specialiseren.”

Combinatie van techniek en zorg

“Het afwisselende werk en patiëntencontact maakt het werk als radiologisch laborant zo leuk. Ik vind het ideaal om tegelijkertijd te leren en te werken, omdat je veel leert van de praktijk en ook nog eens een leuk centje bijverdient. Radiologisch laborant is dé perfecte baan voor mensen die de combinatie techniek en zorg aanspreekt.”

Mandy, radiologisch laborant ETZ aan het werk
Mandy, radiologisch laborant ETZ aan het werk