Koen, verpleegkundig specialist afdeling vaatchirurgie

IMG_0719.JPG‘ik merk in mijn dagelijkse werk dat mensen minder bekend zijn met de functie van verpleegkundig specialist. Omdat mijn functie voordelen biedt voor zowel onze patiënten als mijn team van verpleegkundigen, arts-assistenten en medisch specialisten vertel ik er graag meer over.”

Kan je vertellen hoe je Verpleegkundig Specialist wordt?

“Om verpleegkundig specialist te worden moet je allereerst gediplomeerd hbo-verpleegkundige zijn. Daarna volg je de Master Advanced Nursing Practice.  Zodra je dan op je op je BIG registratie de aantekening als Verpleegkundig Specialist hebt, kan je aan de slag. Verpleegkundig Specialist is inmiddels een beschermde titel en opgenomen in het BIG register. Je bent als Verpleegkundig Specialist meer dan een verpleegkundige plus, je werkt precies tussen de verpleegkundigen en medisch specialisten.”

En wat doe je als Verpleegkundig Specialist?

“Als verpleegkundig specialist combineer je verpleegkundige en medische handelingen binnen je eigen specialisme. Je werkt zelfstandig naast verpleegkundigen en medisch specialisten en switcht tussen beide domeinen. Door je achtergrond als verpleegkundige kijk je naar patiënten als geheel en naar de behoeften en zorg die iemand nodig heeft. Mijn werkzaamheden zijn erg afwisselend: ik verricht lichamelijk onderzoek, vraag aanvullend onderzoek aan en beoordeel dit,  stel diagnoses, bepaal de behandeling en voer deze zelfstandig uit. Daarnaast geef ik patiënten en hun familie informatie over een operatie of behandeling en bespreek met hen uitslagen. Zo ben je een schakel tussen de verpleegkundigen en de medisch specialisten.”

Wat zijn de voordelen voor de patiënten dat jouw functie bestaat?

“Als Verpleegkundig Specialist heb ik meer tijd en ruimte om patiënten uit te leggen wat hun behandeling of een bepaalde uitslag inhoudt. Ik ben veel aanwezig op de afdeling en daardoor ook makkelijker beschikbaar dan de medisch specialist of arts-assistent. Ik kan ook meedenken met de verpleegkundigen om de zorg voor een patiënt te optimaliseren door mijn verpleegkundige achtergrond.”

En hoe is dat voor jouw collega’s?

“Haha, dat moet je hen zelf maar eens vragen! Alle gekheid op een stokje, ik denk dat de meerwaarde van mijn functie voor ons team is dat ik mijn kennis kan delen. Ik ben een schakel tussen de medisch specialisten, arts-assistenten en verpleegkundigen. Ik weet van beide kanten wat er moet gebeuren, waar je tegenaan loopt en kan meedenken over passende oplossingen. Daarnaast ben ik een soort casemanager die het overzicht over de patiënten bewaart.”

Wat spreekt jou aan in je werk?

“Ik vind vooral de grote diversiteit super! Zowel in mijn takenpakket als in de contacten met patiënten en collega’s. Ik schakel tussen praktische zorg, wetenschappelijk onderzoek en coaching en tussen overleggen met artsen en co-assistenten naar de dagstart met de verpleging. Ik word tussendoor veel benaderd met uiteenlopende vragen, dat snelle schakelen houdt het afwisselend. Ik weet nooit wat een werkdag mij brengt behalve dat ik altijd bijdraag aan het optimaliseren van de patiëntenzorg op onze afdeling en dat vind ik heel fijn!”