Hannie en Eva, Radiologisch laboranten

Het werken op de afdeling radiologie bij het ETZ, wat kun je dan verwachten? Hannie en Eva zijn Radiologisch Laborant en vertellen je meer over hun functie, afdeling en het team!

HET MENSELIJK LICHAAM VAN BINNEN IN BEELD BRENGEN

Op de afdeling radiologie voer je als Radiologisch Laborant verschillende onderzoeken uit zoals röntgenfoto’s, CT-scans of MRI-scans. Het is een technisch vak waarbij je de binnenkant van het menselijk lichaam in beeld brengt. 

Hannie en Eva werken op de afdeling Radiologie.

Naast de verschillende onderzoeken op de afdeling Radiologie werk je als Radiologisch Laborant op bijvoorbeeld de Spoedeisende Hulp, de operatiekamers en bij radiotherapeutische behandelingen (gamma-knife). Ondanks de moderne apparatuur komt het voor dat je een complexe foto of een ongewone draaiing moet maken. Het is voor ons als Radiologisch Laborant de uitdaging om zo goed mogelijk een beeld te maken waarop de radioloog een diagnose kan stellen. Dat doen we voor bijna alle specialismen. Natuurlijk zien wij tijdens het onderzoek ziektebeelden die niet deugen. De laboranten zijn dan wel degene die de alarmklok luiden. Je vraagt dan de arts op dat moment meteen mee te kijken. De vervolgstappen bepaalt de arts. 

Hannie werkt al sinds 1986 in het ETZ.Hannie: “Sinds 1986 ben ik in het ziekenhuis werkzaam. De techniek gaat door ook op de afdeling Radiologie. Daarom heb ik na verloop van tijd zelf de post HBO en Stralingshygiëne 4a gedaan. Nu sinds 2 jaar ben ik coördinerend laborant voor de CT. Als laborant heb je de mogelijkheid om door te groeien in de functie coördinerend laborant. Je neemt dan bepaalde coördinerende zaken op je. Denk hierbij aan bestellingen doen, goed kijken of het lekker draait etc.. 


Flexibiliteit is van belang omdat je snel moet kunnen schakelen. Je werkt met veel verschillende collega’s, patiënten, verschillende disciplines, verschillend artsen maar ook met verschillende apparaten. Daarnaast is flexibiliteit van belang omdat op de afdeling veel variatie is. Op een dag zien we patiënten met alle ziektebeelden en van verschillende leeftijden en achtergronden. In principe sta je iedere dag op een andere kamer of modaliteit zoals de CT, MRI, angio, etc. Als je in de ochtend komt werken weet je niet hoe je dag eruit komt te zien. Het kan voorkomen dat je op de MRI kamer ingedeeld staat maar als je in de ochtend komt werken, je op de OK moet assisteren. Of dat de laborant een sein bij zich moet houden. Op het sein kunnen artsen je bellen met de mededeling dat een patiënt nu er aan komt bijvoorbeeld vanwege een spoed. Hierdoor kan aan het eind van de dag je aantal patiënten, dat op je programma stond, verdubbeld is. 

Binnen het ETZ kun je een HBO-opleiding volgen tot Radiologisch Laborant. Het gaat hierbij om een 3- of 4-jarige opleiding waarbij werken en leren wordt gecombineerd. Als Radiologisch Laborant heb je de mogelijkheid om deze studenten te begeleiden. Je voert uiteenlopende radiologische onderzoeken (van eenvoudig tot complex) uit met behulp van verschillende technieken. De radioloog stelt daarna de diagnose. Tijdens de begeleiding zie je de student groeien. Het is fijn een leerling uit te zien groeien tot een volwaardige collega. 

Eva volgde de inservice opleiding met CT-specialisatie.Eva: “Tijdens mijn VWO opleiding had ik een Bèta profiel. Ik had alleen geen natuurkunde maar aardrijkskunde in mijn vakkenpakket. Na het behalen van mijn VWO-diploma ben ik bij het ETZ de in service opleiding van 3 jaar gaan doen. Ondanks dat ik niet veel natuurkunde heb gehad, is de in service opleiding wel te doen. In juni 2018 ben ik voor de in service opleiding afgestudeerd. Inmiddels heb ik de CT-specialisatie”.

 

Ons team is divers, met jonge en oudere collega’s. Het is ontzettend gezellig op de afdeling. Naast het werk organiseren we iedere week wel een activiteit waar je vrijblijvend aan kan sluiten. De activiteiten zijn van mountainbike- tot skivakanties maar ook een dart toernooi of PUB quiz organiseren we.

Ben jij onze nieuwe collega die nieuwsgierig is, open is en staat voor goede patiëntenzorg? Houd je van werken in een omgeving waarbij ruimte is voor jouw persoonlijke ontwikkeling en samenwerking in een gezellig professioneel team? Wij kunnen je verzekeren dat je in een warm bad terecht komt. We nodigen je van harte uit om eens mee te lopen om het team te leren kennen en te leren werken met patiënten!

Binnen het ETZ kun je een opleiding volgen tot Radiologisch laborant.

Heb je interesse in de opleiding tot radiologisch laborant, mail dan naar werken@etz.nl