Diana, hartfunctielaborant

Hartfunctielaborant Diana aan het werk
‘Helder verslag uitbrengen aan een arts’

“In mijn werk als hartfunctielaborant doe ik onderzoek naar functiestoornissen aan hart- en bloedvaten. Ik bereid patiënten voor op onderzoeken, begeleid ze hierbij en rapporteer resultaten aan de arts.”

Kloppend hart

“Ik vind het geweldig om het hart van een patiënt te voelen kloppen wanneer ik een echo van het hart maak. Het is een prettige bijkomstigheid dat de meeste onderzoeken niet pijnlijk zijn voor de patiënt. Hartfunctielaborant is de perfecte baan als de combinatie medisch onderzoek en werken met mensen je aanspreekt.”

Tactvol

“Voor een hartfunctielaborant is het belangrijk dat je patiënten duidelijk kunt uitleggen wat het onderzoek inhoudt. Mensen zijn meestal heel gespannen. Je moet ze op hun gemak kunnen stellen en zowel duidelijk als tactvol hun vragen beantwoorden. Daarnaast moet je in staat zijn om helder verslag uit te brengen aan een arts.”

Over de opleiding

De opleiding tot hartlaborant duurt drie jaar bij een fulltime dienstverband. Je hoeft niet rechtstreeks uit de schoolbanken te komen om deze opleiding te volgen; dit kan ook op latere leeftijd. Het lesmateriaal is erg overzichtelijk en je kunt digitaal kennistrainingen volgen. Er zijn acht tot twaalf contactdagen per jaar op het opleidingsinstituut. De rest van de opleiding volg je vanuit huis.

In de eerste twee jaar leer je de basis. Denk aan het maken en beoordelen van ECG's, het uitvoeren van fietstesten en het aansluiten van 24-uurs-ECG's. Vervolgens kies je een specialisatie: hartkatheterisatie, cardio-implantaten, holteranalyse en echocardiografie. Daarna kun je je eventueel verder specialiseren in bijvoorbeeld het maken van echo's van aangeboren afwijkingen of het implanteren en controleren van inwendige defibrillatoren.

Diana beoordeelt ECG