Muriëlla, analist

‘Als ik opsta, weet ik nooit hoe mijn dag zal zijn’

Als analist ben je bezig met het vaststellen van ziektes door menselijk lichaamsmateriaal te onderzoeken. Deze onderzoeken voer je uit in een laboratorium.

Wat moet je kunnen

Als analist is het belangrijk dat je zorgvuldig en nauwkeurig werkt. Je onderzoek heeft namelijk gevolgen voor een patiënt. Ook is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken, omdat je vaak met verschillende collega’s het lichaamsmateriaal van dezelfde patiënt onderzoekt.

Onderzoekend

“Als analist onderzoek ik lichaamsvocht, bloed, urine, ontlasting, wondvocht, dialysaat en hersenvocht op klinisch chemisch en hematologisch gebied. Ik doe dat in opdracht van specialisten, huisartsen en bij hoge uitzondering zelfs van dierenartsen! In het kader van medicijnonderzoek worden ook bepalingen verricht, dit noemen we trials. We werken onder toezicht van een klinisch chemicus. Is het bloed van een patiënt erg afwijkend, dan kunnen we hem bellen. Hij helpt dan om te bepalen wat er met het bloed van deze patiënt aan de hand is.”

Muriëlla analist KCHL

Zelfstandig werken

“Ik heb het Middelbaar Laboratorium Onderwijs gevolgd. Na school begin je als basisanalist. Als je hebt laten zien dat je zelfstandig kunt werken in de dienst dan kun je aan de slag als analist. Na vijf jaar werkervaring en een aantal cursussen kun je senioranalist worden. Meestal heb je dan ook een specialisatie. Zo heb ik me gespecialiseerd in klinische pathologie, cardio- en tumormarkers en immunochemie. Ik kan nu ook de apparaten onderhouden en protocollen maken. Mijn werk vind ik leuk en afwisselend. Als ik opsta, weet ik nooit hoe mijn dag zal zijn."

Over de opleiding

De opleiding die je moet volgen om analist te worden, is de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Dit is een hbo-opleiding en behoort tot het Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO). De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek duurt vier jaar. Hogescholen Avans (Breda) en Fontys (Eindhoven) bieden deze opleiding aan. Je kunt ook een opleiding op mbo-niveau volgen: het Middelbaar Laboratorium Onderwijs (MLO). Deze opleiding kun je volgen bij Summa College Eindhoven, ROC De Leijgraaf Oss of ROC West-Brabant (Breda) en duurt vier jaar.