“Apothekersassistent: Het geeft veel voldoening om echt van toegevoegde waarde te zijn bij complexe vragen van een patiënt”

Ooit begonnen als stagiair en inmiddels al twee jaar volwaardig Apothekersassistent. We spraken met Erik, Apothekersassistent bij ETZ Elisabeth, die samen met zo’n 30 collega’s iedere dag ervoor zorgt dat patiënten en/of familieleden vol vertrouwen de deur uitlopen.

Van drogisterij tot ziekenhuisapotheek

Locatie ETZ Elisabeth, even na lunchtijd. Pal naast de hoofdingang waar patiënten en bezoekers binnenlopen en vertrekken treffen we apothekersassistent Erik in de ziekenhuisapotheek. ‘’Er echt voor mensen kunnen zijn en ze helpen bij vragen over medicatie’’, aldus Erik antwoordend op de eerste vraag hoe hij in dit vak rolde terwijl hij tegelijkertijd wat medicatie in een kast stopt. ‘’Tijdens mijn bijbaan in een drogisterij ontdekte ik dat ik hierin vond wat ik tijdens twee Hbo-opleidingen miste: passie en plezier’’, vervolgt hij zijn verhaal terwijl we ondertussen naar een van de vergaderruimtes in de ziekenhuisapotheek lopen. Een collega neemt het over van Erik. ‘’De collegialiteit is groot hier. Iedereen staat elkaar bij. We helpen elkaar als het druk is maar lachen ook veel met elkaar. Ik kan voor alles bij hen terecht en had het niet beter kunnen treffen’’, aldus Erik.

Erik van Beerendonk, apothekersassistent
Erik van Beerendonk, apothekersassistent

Mijn ideale werkdag

Als Apothekersassistent is geen dag hetzelfde. “De diversiteit in mijn functie maakt het zo leuk. Ik sta op één dag achter de balie fysiek patiënten te helpen, maar verwerk ook diverse (telefonische) bezorgvragen. Voor mij is dat de ideale werkdag! ”Wat het werk binnen het ziekenhuis anders maakt als voor een stadsapotheek? Daar vertelt Erik graag over. “Je helpt mensen niet bij standaardvragen maar kunt ze juist helpen bij complexe vragen. Zo komt de ene patiënt met een groot recept omdat hij/zij net is ontslagen, komt de volgende een vast medicijn ophalen en start de ander een oncologisch traject op. Dit zijn vaak lastigere gesprekken, maar daarbij kunnen we juist expertise bieden. Er zijn zelfs collega’s die ook echt geplande afspraken hebben. Je inventariseert dan welke medicijnen hij/zij al gebruikt om vervolgens te kijken hoe dit aansluit op de nieuwe medicatie. Dan ben je dus zowel bij de apotheek als in het ziekenhuis actief. Dat vind ik echt gaaf!”

Eenmaal apothekersassistent, voor altijd apothekersassistent

Tijdens zijn bijbaan bij de drogist ging Erik direct van start met de opleiding tot ‘Assistent Drogist’. Dit bleek een gouden zet. Hij is vol lof over zijn collega’s. “Alle collega’s hebben echt hart voor de zorg. Iedereen staat elkaar bij. Het merendeel van het team werkt al jaren als Apothekersassistent binnen het ETZ, eenmaal hieraan begonnen en nooit meer gestopt. Dat zegt genoeg toch? En hoe mooi is het dat ik iedere dag met een voldaan gevoel naar huis kan gaan? Het gebeurt regelmatig dat patiënten en/of familieleden even niet meer weten hoe ze het medicatievraagstuk moeten rondkrijgen. Geen probleem! Daar ligt de uitdaging in mijn werk. Ik vind het super leuk als deze mensen vervolgens vol vertrouwen de deur uit lopen. Ik zit echt op mijn plek.”