Service én ICT: volgens Roel het beste van twee werelden.

Microsoft Teams en SharePoint: de meeste bedrijven kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Als Functioneel Beheerder buigt Roel zich dagelijks over dit soort applicaties. We vroegen hem (heel toepasselijk!) via een Teams-call het hemd van het lijf over de werkzaamheden, de afdeling en zijn eigen carrière pad.

Roel werkt als Functioneel Beheerder bij het ETZ

Wat doet een Functioneel Beheerder M365?

Functioneel beheer is de verbindende schakel tussen de bedrijfsvoering en de ICT binnen een organisatie. “Als Functioneel Beheerder M365 ga je specifiek aan de slag met werkzaamheden voor de Microsoft 365 applicaties, zoals Teams en SharePoint”, legt Roel ons uit. “Je bent vooral bezig met het oplossen van gebruikersvragen. Soms zijn dit kleine verzoekjes die je snel kunt afhandelen. Maar soms komen er grotere taken uit voort, waarbij je echt de wensen en mogelijkheden tegenover elkaar gaat zetten.”

En verder?

“Je geeft ook trainingen. In het ziekenhuis werken ontzettend veel mensen met deze applicaties, en deze hebben uitleg nodig. Ik geef waar nodig trainingen en zorg ervoor dat er trainingsmaterialen en handleidingen zijn. Verder houd ik me ook bezig met systeembeheer, zoals het testen en doorvoeren van updates binnen de applicaties.”

Een tijdje terug is OnsEDP uitgerold, het elektronisch patiëntendossier van het ETZ. Ook het team van Roel was hierbij betrokken: “Vanuit SharePoint konden we hierin ondersteunen, bijvoorbeeld door bij trainingssessies een platform te faciliteren waarin de antwoorden via vragen getoetst konden worden. Het is echt heel gaaf om bij zulke grote projecten betrokken te zijn die het hele ziekenhuis raken.” En ook de migratie van het intranet naar de cloud passeert de afdeling waar Roel werkt: “Alles uitdenken, inrichten én iedereen trainen. Zo’n migratie is een immens groot project. En, omdat we aan steeds meer gebruikersvragen én grote projecten werken kunnen we extra handjes gebruiken. Die nieuwe collega die op deze rol gaat starten valt dus echt met zijn neus in de boter!”

Wat leuk! Kom je dan ook op verschillende plekken in het ziekenhuis?

“Ja, zeker!”, zegt Roel enthousiast. “Onze basis is op locatie ETZ TweeSteden, daar hebben we onze afdeling en bureaus. Hier zitten we met het team Functioneel Beheerders, zo’n 17 zijn het er nu. Maar ik kom ook op de andere locaties en afdelingen, bijvoorbeeld om overleg te plegen of uitleg te geven. En soms spreek ik collega’s van andere afdelingen via een Teams-call natuurlijk!”

Roel aan het werk in zijn rol als Functioneel Beheerder

Hoe ziet dat team van Functioneel Beheerders eruit?

“We hebben een informeel en hecht team, wat ontzettend leuk is. Het is een gemixte club waarbinnen veel ervaring en kennis is. Je werkt in deze rol voor het grootste deel zelfstandig, omdat je taken vooral getriggerd worden door de gebruikersvragen. Maar we sparren wel met elkaar binnen het eigen aandachtsgebied en werken graag met elkaar op kantoor”, begint Roel zijn verhaal. “We hebben meerdere Functioneel Beheerders die zich met de Microsoft 365 applicaties bezighouden. We zitten op de afdeling ook aan bureaus die dicht bij elkaar staan, zodat we makkelijk kunnen overleggen. Én koffie voor elkaar kunnen halen haha! We werken lekker door, maar maken ook tijd voor een gezellig praatje.”

Hoe lang maak je zelf al deel uit van dit team?

“Inmiddels ben ik alweer 6,5 jaar Functioneel Beheerder bij het ETZ. Ik deed tijdens mijn opleiding Bedrijfskunde al kennis en ervaring op met bedrijfsmatige processen, maar had geen achtergrond in ICT. Alleen een interesse! Wel ben ik in eerdere banen in aanmerking gekomen met de ICT kant van de bedrijven waar ik werkte, en was ik in een voorgaande functie bijvoorbeeld key-user. De vacature sprak me destijds dan ook enorm aan, en na wat leuke gesprekken mocht ik starten. De ontbrekende ICT kennis hebben ze me hier bijgespijkerd.”

Waardoor sprak de vacature je zo aan?

“De combinatie van mensen en de organisatie helpen én ICT”, zegt Roel resoluut. “Het stukje service verlenen en mensen helpen past echt bij mijn persoonlijkheid, en daarnaast had ik zelf affiniteit met ICT. Dat die twee aspecten samenkomen in deze rol via het bedenken en creëren van oplossingen en het geven van handvatten aan de gebruikers is dus ideaal.”