Rick applicatiedeskundige ICT

Collega's aan het woord

In gesprek met Emma, Rick, en Ramon. Als applicatiedeskundige breng je de zorg en ICT bij elkaar. Het team van ICT Beheer zorgsystemen heeft de verantwoordelijkheid over Ons EPD, de software voor het Epic patiëntendossier van het ETZ.

Emma, Rick en Ramon werken voor de afdeling ICT. Alle drie zijn ze applicatiedeskundigen en verantwoordelijk voor het beheren en ontwikkelen van Ons EPD. Ondanks dat ze dezelfde functie hebben, verschillen hun werkzaamheden van elkaar.

Lees het verhaal van Rick

Sinds het jaar 2000 is Rick werkzaam voor het ETZ. Hij begonnen als verpleegkundige op de afdeling chirurgie en vervolgens op de SEH. In 2016 besloot Rick een andere uitdaging aan te gaan en maakte een overstap naar de afdeling ICT.

In 2016 startte niet alleen een nieuwe uitdaging voor Rick, maar ook de implementatie van Ons EPD. Dit is de software voor het patiëntendossier. “Ik ben begonnen in de projectfase. Ongeveer twee jaar later is in april 2018 Ons EPD live gegaan. Momenteel bevinden we ons in de ontwikkel- en beheerfase waarbij de focus ligt op het verbeteren van de software. Om een groot project als dit vanaf begin af aan te mogen ondersteunen, was leuk en gaf veel voldoening.”

Als applicatiedeskundige ben je onderdeel van de afdeling Beheer Zorgsystemen binnen ICT. Voor een vrij technische afdeling heeft het veel raakvlakken met de zorg. “Zorgmedewerkers willen patiëntgegevens snel en veilig registreren in het patiëntendossier. Aan ons de taak om dit proces zo efficiënt en effectief mogelijk te maken voor de zorgprofessionals.”

Binnen Epic zijn verschillende applicatieteams met ieder hun eigen verantwoordelijkheden. Als applicatiedeskundige ben je lid van één of meerdere teams. Je werkt dan nauw samen en kunnen expertises verder ontwikkeld worden. Rick is werkzaam voor een aantal van deze teams.

De verschillende eindgebruikers worden vertegenwoordigd in ‘eindgebruikersgroepen’. In die eindgebruikersgroepen zitten afgevaardigden van een zorgproces of beroepsgroep uit het ETZ. Zo zijn er eindgebruikersgroepen per specialisme maar ook voor specifieke zorgverleners als artsen of verpleegkundigen. Gezamenlijk kunnen zij daar voorstellen doen tot verbetering van Ons EPD. Aan iedere eindgebruikersgroep is ook een applicatiedeskundige als contactpersoon gekoppeld. Regelmatig bespreek je met deze groep, meestal een afdeling, eventuele verbeterpunten en struikelblokken. Op deze manier kunnen er passende oplossingen gevonden worden. “Ik werk veel samen met de Spoedeisende Hulp. Doordat ik in het verleden werkzaam ben geweest op deze afdeling, kan ik me goed inleven in de wensen van deze groep eindgebruikers. Natuurlijk is het ook leuk om mijn oude collega’s regelmatig terug te zien.”

“Dagelijks ben ik met eindgebruikers in overleg om de processen te innoveren en te verbeteren. We lossen niet alleen fouten in het systeem op, maar geven ook vorm aan nieuwe processen in het systeem. Je bent vooral een dienstverlener voor de zorg en je biedt continu een helpende hand.”

Binnen de afdeling krijgt iedereen de ruimte om op eigen niveau te blijven ontwikkelen. “Ik ben bijvoorbeeld graag bezig met het uitrollen van nieuwe innovaties. Hier kan ik mijn nieuwsgierigheid in kwijt, wat ik tof vind.”

Rick, applicatiedeskundige