Collega's aan het woord
In gesprek met Emma, Rick, en Ramon. Als applicatiedeskundige breng je de zorg en ICT bij elkaar. Het team van ICT Beheer zorgsystemen heeft de verantwoordelijkheid over Ons EPD, de software voor het Epic patiëntendossier van het ETZ.
Emma, Rick en Ramon werken voor de afdeling ICT. Alle drie zijn ze applicatiedeskundigen en verantwoordelijk voor het beheren en ontwikkelen van Ons EPD. Ondanks dat ze dezelfde functie hebben, verschillen hun werkzaamheden van elkaar.
Lees het verhaal van Emma
Emma heeft in het verleden geschiedenis gestudeerd en kwam door haar bijbaantje in contact met de zorg. "De combinatie tussen zorg en ICT trok door de jaren heen steeds meer mijn interesse. In tegenstelling tot andere ICT-functies, heb je als applicatiedeskundige veel sociaal contact met o.a. de eindgebruiker. Daarom sprak de vacature voor applicatiedeskundige binnen het ETZ me gelijk aan.”
“In het ETZ werken we met een systeem genaamd Ons EPD van leverancier Epic. Dit is software dat dient als online-patiëntendossier. Je kunt deze software in hoge mate afstemmen op de verschillende werkprocessen die er zijn op een afdeling. Als applicatiedeskundige pas je Ons EPD op zo’n manier aan, dat het past bij het ETZ.”
Hoe ziet mijn werkdag eruit?
De software Epic brengt verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Binnen ICT Beheerzorgsystemen zijn verschillende applicatieteams die ieder een andere verantwoordelijkheid hebben m.b.t. de software. Iedere applicatiedeskundige is dus lid van één of meerdere teams. Met zo’n team verdiepen ze zich in een deelgebied van Ons EPD. “Zelf ben ik werkzaam in twee teams; ‘Clindoc’ dat staat voor Clinical Documentation en ‘Orders’. Het ene team is verantwoordelijk voor de werkprocessen van verpleegkundigen en bij het andere team ligt de focus op het ondersteunen en verbeteren van werkprocessen van artsen.”
Verpleegkundigen, artsen en andere zorgmedewerkers worden vertegenwoordigd in ‘eindgebruikersgroepen’. Als applicatiedeskundige kun je worden benoemd tot contactpersoon voor een aantal van deze gebruikers. Twee keer per maand bespreek je met hen eventuele verbeterpunten en struikelblokken. Op deze manier leren we van en met elkaar én blijven we zoeken naar passende oplossingen.
Het wisselt per specialisme welke patiëntgegevens in een dossier voor hen van belang zijn. “Wij zorgen ervoor dat iedere zorgmedewerker in het ziekenhuis die informatie over de patiënt te zien krijgt die voor hun zorgvraag van belang is.”
Momenteel zijn we druk bezig met innovaties. We doen dagelijks verbeteringen zodat het systeem beter aansluit op de wensen van de zorgverleners. We willen het beste uit de software halen.”
Uitdaging
Wanneer zorgmedewerkers tijdens het gebruik van Ons EPD ergens tegenaanlopen, kunnen zij hier voor een melding indienen. Dit gaat via de servicedesk. “Vaak lijkt zo’n melding in eerste instantie gemakkelijk te verhelpen. Dit is niet in alle gevallen van toepassing. Daarom is het belangrijk om vragen goed te analyseren. Als applicatiedeskundige wil je de vraag achter een vraag ontdekken. We lezen daarom tussen de regels door en stellen zoveel mogelijk vragen om het probleem echt helder te krijgen. Mijn achtergrond als historica helpt me hierin enorm.”
Waar je ook vandaan komt, je kunt deze functie inrichten naar eigen interesses binnen het EPD. Leden van de teams zijn vaak op verschillende gebieden ‘lead’. Er is een trainingslead, er is een upgrade-lead en er is een reportinglead. Je kunt je helemaal vastbijten in je interesses binnen het EPD. Je bent dan verantwoordelijk voor deze specialisatie en vult deze rol deels zelf in binnen vastgestelde kaders.
“Ik ben bijvoorbeeld reportinglead. Dat wil zeggen dat vragen over rapporten eigenlijk altijd langs mij komen en indien mogelijk ook door mij afgehandeld worden.
“Om deze verantwoordelijkheden te hebben voor een groot ziekenhuis als het ETZ, maakt mijn werk bijzonder om te mogen doen. Je levert een waardevolle bijdragen voor de gehele organisatie en wordt hierbij écht gezien. Inzet wordt gezien en benoemd door zowel je leidinggevenden als collega’s. Mede hierdoor ontstaat er een fijne, ondersteunende werksfeer waarin je kunt groeien en veel leermogelijkheden aangeboden krijgt.”
