Louis, flexpoolverpleegkundige

‘Ik vul mijn eigen koffer met ervaringen’

“Als flexpoolverpleegkundige werk je niet op één afdeling; het is een soort uitzendbureau binnen het ziekenhuis. Iedere dag is anders. Je wordt ingeschakeld waar en wanneer het nodig is. Zo werk ik soms elke dag op een andere afdeling of opeens een paar weken achter elkaar op dezelfde afdeling. Het is erg afwisselend en ik doe veel ervaring op binnen het ETZ.”

Snel schakelen

“Het is erg belangrijk om flexibel te zijn in je beschikbaarheid. Ik mag zelf opgeven wanneer ik wel en niet kan werken. Meestal ontvang ik de planning ruim van te voren, soms krijg ik kort van tevoren een telefoontje. Ik speel in op de vraag van het ziekenhuis. Snel schakelen tussen afdelingen hoort daar bij, omdat iedere afdeling of ieder aandachtsgebied een eigen manier van werken heeft. Als flexpoolverpleegkundige moet je goede sociale vaardigheden bezitten. Het werkt veel fijner als je makkelijk contact maakt, omdat je steeds een beetje ‘nieuw’ bent op een afdeling.”

Voordelen

“Tijdens de opleiding hbo-verpleegkundige volg je stages in verschillende werkvelden. Zo heb ik een half jaar stage gelopen in het ETZ TweeSteden. Ik vond een half jaar stage niet genoeg om mezelf een professional te noemen. Ik wilde graag meer ervaring opdoen en er achter komen welke specialiteit mijn voorkeur heeft voordat ik start met een vaste baan. Door mijn werk als flexpoolverpleegkundige gaat dat erg goed. Iedere dag leer ik weer nieuwe mensen kennen en krijg ik nieuwe vaardigheden onder de knie. Ik neem mijn impressies mee naar andere afdelingen en vul mijn koffer met ervaringen.”

Oriënteren

“Werken als flexpoolverpleegkundige is een mooie stap naar mijn plan om door te groeien. Ik wil graag verder komen binnen mijn vak, maar daar heb ik werkervaring voor nodig. Door de ervaring die ik nu opdoe kan ik straks een extra opleiding volgen en tegelijkertijd blijven werken. Ik hoop dat ik over een tijdje, na een wereldreis die gepland staat, weet welk specialisme echt ‘mijn ding’ is zodat ik me daar meer op kan richten. Maar nu eerst breed oriënteren!”