Alco en Arno, Medisch Technicus en Medisch Technoloog op de afdeling Medische Technologie.

Medische Technologie - Alco en Arno aan het werk

In gesprek met Alco en Arno, medisch technicus en medisch technoloog. Beiden volop in ontwikkeling binnen hun aandachtsgebieden. Medische Technologie gaat over apparatuur, technologieën en toepassingen, die worden gebruikt bij de diagnose, behandeling en ondersteuning van patiënten. Ze dragen zorg voor kwaliteit en veiligheid van medisch apparatuur binnen het ETZ!

Vóór hun huidige functie, waren Alco en Arno al jaren werkzaam als technicus buiten de zorgsector. Arno kwam tijdens zijn vorige werk wel met regelmaat in het ziekenhuis: “Ik verrichtte service aan tandheelkundige apparatuur, zo ook op de afdeling Kaakchirurgie van het ETZ. De sfeer van het ziekenhuis voelde altijd als heel warm en prettig. Tijdens het zoeken naar een nieuwe uitdaging wist ik één ding zeker: ik wil service verlenend werk doen. Door Albert, lees zijn verhaal hier[KAd1] , werd ik gewezen op een vacature binnen het ETZ. Inmiddels ben ik al een aantal jaar werkzaam voor het ziekenhuis.”

Ook Alco werd zo’n twee jaar geleden door een vriend getipt. Na 22 jaar gewerkt te hebben in de grafische industrie was hij klaar voor een volgende uitdaging. “Doordat ik geen vooropleiding heb in de elektrotechniek, kon ik niet direct solliciteren op de functie van medisch technoloog. Ik ben daarom begonnen als medisch technicus. Je begint dan met onderhoud aan generieke apparatuur. Denk aan: bloeddrukmeters, weegschalen, oorthermometers etc.”

Om van medisch technicus door te groeien tot medisch technoloog, biedt het ETZ de mogelijkheid tot opleiden aan. Zowel Alco als Arno hebben dit traject gevolgd. Hierover vertellen ze later meer. 

Arno heeft als medisch technoloog, naast algemene correctieve werkzaamheden, zijn eigen aandachtsgebieden: “Vanaf het begin van mijn carrière binnen het ETZ valt de afdeling Oogheelkunde onder mijn aandachtsgebieden. Vorig jaar is daar Kaakchirurgie bijgekomen, dat is voor mij gesneden koek. Ik ben me momenteel aan het specialiseren op de afdeling Cardiologie.”

Omdat Alco bezig is met de opleiding tot Medisch Technoloog, verricht hij onderhoudswerkzaamheden door het hele ziekenhuis: “Ik ben voornamelijk bezig service te verlenen aan generieke apparatuur. Omdat ik door het hele ziekenhuis kom, leer ik veel over de verschillende afdelingen en specialismes. Dat is fijn voor iemand die de omgeving nog niet goed kent. Sinds kort is echoapparatuur mijn aandachtsgebied en heb ik me daar in gespecialiseerd.”

Alco en Arno - Medische Technologie

Opnieuw de boeken in

Om als medisch technoloog aan de slag te gaan binnen het ziekenhuis, dien je de opleiding Medische Technologie A en B succesvol te hebben afgerond. Dit zijn specifieke brancheopleidingen. Het ETZ biedt medewerkers de mogelijkheid  om deze te volgen. Alco en Arno grepen deze kans  met beide handen aan. Ze vonden het geen probleem om op latere leeftijd opnieuw te gaan studeren.

Alco: “Ik wil graag doorgroeien, van medisch technicus naar medisch technoloog. En dat ik daarvoor opnieuw de boeken in moet, spreekt mij juist aan. Ik kijk er naar uit om mezelf te blijven ontwikkelen en wist dat dit in het ziekenhuis makkelijker te realiseren is.”

Je start de opleiding met Medische Technologie A, nadat je deze hebt afgerond begin je met Medische Technologie B. Per opleiding ga je een half jaar lang, één avond per week naar school. Alco: “Ik ben niet meer de jongste waardoor het leren meer tijd vraagt. Naar school gaan en studeren is voor mij lang geleden. Maar de ruimte die je krijgt voor school, zorgt ervoor dat het goed te combineren is met werken op de afdeling.”

Arno: “Voor mij was het geen belasting maar eerder een wens. Na 18 jaar voor dezelfde werkgever te hebben gewerkt, keek ik uit naar een nieuwe uitdaging. Opnieuw de boeken induiken heeft er voor gezorgd dat ik de motivatie terugvond binnen het vakgebied.”

Toekomst

Niet alleen de technische wereld ontwikkeld zich enorm, ook de zorg gaat hard vooruit. Volgens Alco en Arno brengt dat in de toekomst kansen voor hun vakgebied. Arno: “Het is van belang dat je bij blijft. De leveranciers van de medische apparatuur bieden jaarlijks scholingen aan om ervoor te zorgen dat je kennis op peil blijft.”

Als medisch technoloog binnen het ETZ heb je eigen aandachtsgebieden. Alco: “Dat wil niet zeggen dat we ons niet mogen verdiepen in een ander aandachtsgebied. Het collegiale aspect is groot. Als ik graag wat meer wil leren van een ander specialisme, kan dat. We dragen graag bij aan de ontwikkeling van een collega.”

Alco: “De zorg loopt vaak voor in zaken, ook in technische ontwikkelingen.” Arno: “Er komt steeds complexere apparatuur waar uitgebreide kennis voor nodig is. We zijn hierbij een hele belangrijke schakel om de zorg te ondersteunen.”