.png.aspx)
In gesprek met Albert en Maarten, beiden inmiddels al een aantal jaren werkzaam binnen het ETZ. Medische Technologie gaat over apparatuur, technologieën en toepassingen, die worden gebruikt bij de diagnose, behandeling en ondersteuning van patiënten. Ze dragen zorg voor kwaliteit en veiligheid van medisch apparatuur binnen het ETZ!
Het zijn allemaal ‘hobbyisten’ zoals Albert zijn team omschrijft: “We horen thuis dat de deur piept, of zien dat een schilderij scheef hangt.” Maarten: “Iedereen op de afdeling heeft dat wel. We zijn ondernemend en in onze vrijetijd altijd bezig met klussen.”
Accounthouderschap
Iedere medische technoloog heeft zijn eigen aandachtsgebieden. Albert: “Ik ben me vanaf het begin gaan verdiepen in Dialyse. Hiervoor heb ik twee weken intern een cursus gevolgd bij de leverancier van de apparatuur. Vanaf dat moment was ik dialysetechnicus. Samen met twee andere collega’s ben ik verantwoordelijk voor het verrichten van onderhoud en het verhelpen van storingen. Buiten Dialyse, maakt de Intensive Care (IC) een groot onderdeel uit van mijn dagelijkse werkzaamheden. Samen met de Keel-, Neus-, Oor- afdeling.”
Je hebt korte lijntjes met de verpleegkundige en leidinggevende, je bent als het ware het eerste aanspreekpunt voor de afdeling. Dat is wat een accounthouderschap inhoudt. Albert en Maarten vergelijken het als het hebben van een eigen bedrijfje, Albert: “Natuurlijk gaat dat altijd samen met hulp vanuit het team.”
Maarten: “Mijn aandachtsgebieden zijn Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL), Operatiekamers (OK), Keel-, Neus-, Oor- afdeling én de Centrale Sterilisatie afdeling. Ik vind het prettig dat ik de vrijheid krijg om de afdeling te draaien zoals ik het zelf wil. De MDL-afdeling run ik met vier andere collega’s. Binnen dit team draag ik zorg voor het verloop van de projecten. Het onderhoud wordt grotendeels uitbesteed.”
Creativiteit
Tijdens de eerste coronagolf, heeft Medische Technologie écht laten zien waar ze goed in zijn, volgens hen. Er was vraag naar meer beademingsapparatuur omdat het aantal beademde patiënten bleef stijgen. Het team zag meteen een uitdaging. Ze hebben weken lang, dag en nacht gewerkt om dit te realiseren.
Albert: “Tijdens deze periode hebben wij de uitslaapkamer omgetoverd tot een IC. Hiermee heeft het ETZ landelijk nieuws behaald. We hebben een anesthesietoestel zo weten te verbouwen, dat het gebruikt kon worden als beademingsapparaat. Het ETZ heeft de beademingscapaciteit weten te verhogen naar 51 plekken.”
Maarten: “Dit was inderdaad een mooi moment. Wij hebben tijdens deze periode echt iets moois weten te creëren. Creativiteit is hierbij heel belangrijk geweest, net dat stapje verder denken. Toen ik deze prestatie op het nieuws voorbij zag komen, was ik trots op mezelf. Daar haal ik voldoening uit.”

Technoloog in de zorg
Het grootste voordeel van werken als technoloog in de zorg? Albert: “Je hebt geen zwarte vingers meer. Haha.” Maar ook de variatie en de waardering maakt dat ze iedere dag nog voldoening halen uit hun werkzaamheden.
Albert: “Het ene moment ben ik aan het lassen. En het andere moment ben ik op de computer berichten/patiëntgegevens te ontcijferen. Je kijkt zowel fysiek als digitaal naar het apparatuur.”
Als technoloog moet je ook verantwoording kunnen en durven dragen. Maarten: “Als ik een fout maak tijdens het repareren van bijvoorbeeld een anesthesieapparaat, kan dit leiden tot ernstige gevolgen. Dit kan je zien als strop om je nek, óf juist als een echte motivatie. Albert: “Inderdaad, wij zien het juist als een motivatie waardoor ons einddoel op een heel ander niveau ligt dan de techniekwereld buiten de zorg.”
Maarten: “De waardering die je krijgt vanuit de zorg spreekt mij nog het meest aan. Wanneer je een storing verhelpt en ervoor zorgt dat een patiënt toch zijn onderzoek kan krijgen, maakt dat je extra gewaardeerd wordt. Niet alleen door onze collega’s van de zorg, maar ook door de patiënt. En dat maakt het werk als technoloog in de zorg zo mooi.”