In gesprek met Lars, Jordi en Frits van de afdeling Medische Technologie

Het werken op de afdeling Medische Technologie bij het ETZ, wat kan je dan verwachten? Lars, Frits en Jordi zijn medisch technologen en zij vertellen je meer over hun functie, afdeling en het team!

Op de afdeling Medische Technologie van het ETZ werk je in een bijzondere omgeving. Samen met je team ben je verantwoordelijk voor het optimaal laten functioneren van onderzoeken en behandelapparaten benaderd vanuit de patiëntenzorg. De sfeer is informeel en alle teamleden zijn gelijkwaardig. De collegialiteit in het team is groot en nieuwkomers kunnen rekenen op een warm welkom. Overigens is het werk zeker geen mannenbaan. Jij hoort er direct bij!

Medisch technologen aan het werk

Als medisch technoloog ben je bezig met het onderhoud van de apparatuur, geef je instructies aan gebruikers en adviseer je over de aanschaf van nieuwe medische instrumentatie. Daarnaast heb je jouw eigen aandachtsgebied qua afdelingen, maar het overlapt elkaar wel zodat het hele team wel in aanraking komt met alle medische apparatuur.

Het werk is veelzijdig, afwisselend en geen enkele dag is hetzelfde. Zo ben je de verbindende factor tussen de gebruiker, de apparatuur en het ziekenhuis. Het ene moment ben je bezig met het oplossen van een storing maar het andere moment word je hier weggeroepen omdat een andere storing van grotere prioriteit is.

Hierin moet je een keuze maken welke prioriteit welke storing heeft. Indien het verhelpen van de grotere storing langer gaat duren dan ga je een collega vragen of hij/zij de eerste storing voor je kan overnemen om deze op te lossen.

Communicatie is van belang omdat je als medisch technoloog de schakel in het ETZ tussen de apparaten en de gebruiker bent. De gebruiker kan bijvoorbeeld een verpleegkundige, chirurg of een anesthesioloog zijn. Delen van het ETZ draaien 24 uur per dag door. De processen zijn ziekenhuis breed.

Het ETZ is een fusie ziekenhuis dus dat is anders dan normaal opgebouwd omdat wij tussen drie ziekenhuizen moeten pendelen. Dit maakt dat je efficiënt en aandacht gericht moet werken, een flexibele instelling moet hebben en goed moet communiceren met je team.

Buiten de werktijden heb je zo’n 4 tot 5 keer per jaar een storingsdienst. Zo snel mogelijk moet je in het ziekenhuis zijn als je telefonisch of op afstand de storing niet kan verhelpen. Daarnaast ben je als medisch technoloog ook verantwoordelijk voor een elektrische veiligheidscheck van de apparatuur.

In het ETZ werk je met specifieke apparaten. Wij zijn een top klinisch ziekenhuis dat betekent dat wij de nieuwste apparaten in huis hebben zoals de Zeiss Kinevo 900 operatiemicroscoop en de hybride OK. Als een apparaat bij een medische behandeling of een operatie de handeling kan vergemakkelijken dan wordt in overleg met de senior technoloog en de afdeling het apparaat aangeschaft. Daarbij vormen de medisch technologen en medisch technici een belangrijke schakel en wordt je erbij betrokken en gehoord.

Ben jij onze nieuwe collega die nieuwsgierig is, open is en staat voor goede patiëntenzorg? En hou je op zijn tijd van een geintje? Wij kunnen je verzekeren dat je in een warm bad terecht komt. We nodigen je van harte uit om eens te mee te lopen om de patiënten en het team te leren kennen!

Medisch Technoloog Lars

Lars: “Na mijn mbo opleiding Mechatronica ben ik de hbo opleiding Gezondheidszorg en Technologie gaan doen.  Daarna kon ik direct als schoolverlater beginnen bij het ETZ. Ik was de eerste 2 jaar medisch technicus, dat is de junior functie. Sinds begin 2019 ben ik medisch technoloog, dit is de medior functie. Mijn intentie is om door te groeien naar de senior functie.”

Medisch technoloog Jordi

Jordi: “Ik heb de mbo opleiding Mechatronica met de certificaten MTA en MTB behaald. Daarna heb ik in 2,5 jaar het traject van medisch technicus afgerond in het ETZ. Sinds mei 2019 ben ik medisch technoloog.  Dat houdt in dat ik een uitbreiding van mijn aandachtsgebieden heb met daarbij meer verantwoordelijkheden, waaronder storingsdienst.”

Medisch Technoloog Frits

Frits: “Door het ETZ ben ik benaderd om als medisch technoloog te komen werken. In het verleden heb ik voor o.a. het ETZ gewerkt. Doordat ik de mogelijkheid heb gekregen om mijn eigen zaak te combineren met deze functie heb ik het aanbod aangenomen. Mijn studie achtergrond zijn MTS en HTS."