'Als medisch technoloog blijf je continu leren en vernieuwen'

Medisch technoloog Bart | Medische Techniek Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Bart is werkzaam op de afdeling Medische Technologie. Voor veel patiënten misschien onbekend terrein, maar een onmisbare afdeling binnen de zorg. Want een veilige behandeling van de patiënt is in toenemende mate afhankelijk van medische technologie.

Wat doet een medisch technoloog?

Bart is samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor alle medische apparatuur in het ETZ. De afdeling Medische Technologie adviseert bij het aanschaftraject, verzorgt de ingebruikname en registratie, beheert de storingen en het onderhoud gedurende de gebruiksfase tot aan de afvoer van de apparatuur. Ze bevorderen een doelmatig en veilig gebruik van alle apparatuur.

Dat varieert van een oorthermometer tot een MRI-scanner en van een saturatiemeter tot een couveuse. Vanaf het moment van binnenkomst en ingebruikname van een apparaat zijn onderhoud en storingen bepalend voor de hoeveelheid werk. 

Bart: ”We werken binnen ons team met aandachtsgebieden. Zo krijgen alle afdelingen de juiste ondersteuning op het gebied van medische technologie. We delen ons werk in op basis van de ontvangen meldingen. Dit kunnen onderhoudsopdrachten zijn, maar ook storingen en spoedstoringen. Doordat we werken met een bereikbaarheidsdienst wordt de klok rond ondersteuning in het ETZ geboden.” Tijdens deze bereikbaarheidsdiensten zijn we bereikbaar voor de echte spoedstoringen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

Studie en kennis

Bart is inmiddels ruim 11 jaar in dienst bij het ETZ. Hij is na zijn HBO-studie werktuigbouwkunde met 3-jarige afstudeerrichting Medische Technologie direct gestart als medisch technoloog. De studie zoals Bart die heeft gevolgd, wordt niet meer aangeboden. Er zijn nu diverse andere medische technologie opleidingen beschikbaar. De meeste zijn op MBO-niveau. 

Het ETZ neemt over enige tijd een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD) in gebruik. Steeds meer medische apparatuur wordt gekoppeld met servers zodat de resultaten automatisch naar een EPD worden gesluisd. ICT-kennis is dus ook een vereiste voor de functie van medisch technoloog. 

Afwisselend 

“Het werk als medisch technoloog is afwisselend en je blijft continu leren”, geeft Bart aan. “Doordat apparatuur een bepaalde levensduur heeft, is er een continue aanwas van nieuwe apparatuur. Hierdoor is het een dynamisch proces en moet je blijven vernieuwen en up-to-date blijven.”