Radiologisch laborant / MBB-er in opleiding

Werken en leren op de Radiologie

Tijdens het werk-leertraject bij het ETZ, werk je op de afdeling Radiologie. Dit medisch specialisme houdt zich bezig met het opzoeken van de aard en plaats van een ziekte, letsel of aandoening. Met behulp van verschillende (röntgen)apparaten brengt een radiologisch laborant de binnenkant van het menselijk lichaam in beeld. Op de afdeling werken onder andere radiologen. Zij stellen een diagnose aan de hand van de onderzoeksresultaten.

Als radiologisch laborant/MBB-er maak je afbeeldingen van het inwendige lichaam van de mens. Je kijkt of de afbeeldingen technisch goed zijn en voldoende informatie geven om de radioloog een diagnose te kunnen laten stellen. Je krijgt te maken met uiteenlopende ziektebeelden. Zowel patiënten met een licht als zwaar letsel komen voorbij op de afdeling. Omdat het ETZ een traumaziekenhuis is, kunnen dit heftige casussen zijn. Het werk zal soms zowel fysiek als mentaal veel van je vragen, maar dat maakt het ook uitdagend. Het is dus belangrijk dat je sterk in je schoenen staat.

De radiologisch laborant aan het werk

De zorgeenheid Radiologie van het ETZ is één van de grootste afdelingen van Nederland. We beschikken over zo'n 50 goed uitgeruste en moderne onderzoekskamers waar alle soorten onderzoeken worden verricht. Je bent buiten de afdeling Radiologie, ook werkzaam op afdelingen zoals de Spoedeisende Hulp en Operatiekamers.

Je opleiding

De hbo-opleiding tot radiologisch laborant bieden we aan in twee opleidingsvormen. Het gaat hierbij om een 3-jarige of 4-jarige opleiding waarbij je werken en leren combineert. Je leert werken met de meest voorkomende medische beeldvormende technieken. Je ontwikkelt jezelf op het gebied van medische kennis, technisch handelen en stralingshygiënisch werken en daarbij, heel belangrijk, het begeleiden van een patiënt. De theorie van de opleiding pas je direct toe op de werkvloer in het ziekenhuis. Daar leer je ook goed samenwerken met medestudenten en collega’s van je eigen afdeling en andere specialismen.

Alle informatie over de opleidingsmogelijkheden vind je op ons informatieblad.

Tekst gaat verder onder video

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

Meer weten

Stel je vragen gerust aan praktijkopleiders Hilke Hasselman en Dorinda van Tilborg. Stuur ze een e-mail via opleidingradiologie@etz.nl of gebruik onderstaand vragenformulier.

Je kunt ook appen naar 06 8314 7155, we helpen je graag verder.

  • En volg ons Instagramaccount: @radiologie_etz_tilburg

Solliciteren voor de opleiding kan op de vacaturesite van het ETZ. Ook als je je diploma nog niet hebt behaald maar dit jaar wel examen doet, nodigen we je graag uit om te solliciteren. Wij hebben er namelijk vertrouwen in dat jou dit gaat lukken!

 

Beveiligingscode: