Overige (zorg)opleidingen

Deskundige Infectiepreventie

Je taak als Deskundige Infectiepreventie is het voorkomen van ziekenhuisinfecties bij patiënten en medewerkers. Je stelt hiervoor een infectiepreventiebeleid op en draagt dit uit in de organisatie. Belangrijk hierbij is adequate en effectieve communicatie.

De opleiding

In deze post-hbo opleiding komen alle facetten van het beroep aan bod en pas je de theorie direct in de praktijk toe. Je hebt gemiddeld twee dagen per maand theorielessen aan de UMC Utrecht Academie. Als voorbereiding maak je opdrachten in de praktijk of lees je artikelen.  De theorie pas je vervolgens in je eigen ziekenhuis toe.

Meer weten?

Voordat je je kunt inschrijven voor deze opleiding, moet je in het bezit zijn van een arbeidsovereenkomst van ten minste 24 uur per week op een afdeling Infectiepreventie voor de duur van de opleiding. Kijk voor meer informatie op de website van UMC Utrecht.

Gipsverbandmeester

De post-hbo opleiding Gipsverbandmeester is voor hbo-verpleegkundigen en duurt 18 maanden. Deze opleiding is te volgen op het Erasmus MC. Het ETZ biedt per twee jaar een stageplek aan voor een leerling. De stage en verdere opleiding verlopen dan via de gipskamers.

De opleiding

Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang.

Meer weten?

De opleiding duurt 18 maanden. Kijk voor meer informatie op de website van het Erasmus MC.

Medewerker hartfunctie

De Hartfunctieafdeling is gevestigd op de polikliniek Cardiologie. Het is de onderzoeksafdeling waar mensen met mogelijke hartklachten terecht komen. Carol van Steenoven, teamleider van de afdeling: “De patiënten die bij ons komen, worden doorgestuurd door de huisarts, de cardioloog of een andere specialist. Het gaat dan bijvoorbeeld om klachten als pijn op de borst. Afhankelijk van de resultaten van onze onderzoeken, wordt vervolgonderzoek gedaan of kan de patiënt gerustgesteld weer naar huis. Het is vrij zelfstandig werk met veel patiëntencontact en eigen spreekuren. We hebben een leuk team met medewerkers van jong tot oud. Het werk is erg afwisselend; je doet nooit de hele dag hetzelfde en er zijn goede doorgroeimogelijkheden."

De opleiding

Van Steenoven: “We bieden in het ETZ verantwoorde zorg, dus is het belangrijk dat iedereen volgens de laatste inzichten is geschoold. We willen onze medewerkers en die van de polikliniek uitwisselen, zodat leerlingen zowel poliwerkzaamheden als hartfunctietaken kunnen uitvoeren. Dat maakt het werk nog afwisselender en leuker en biedt meer mogelijkheden om een totaalbeeld van een patiënt te krijgen.”Iedereen op de Hartfunctieafdeling moet de basiszorg beheersen, daarna moet je een specialisatie doen, afhankelijk van wat je kunt en wilt. Het is een hbo-opleidingstraject van drie jaar. Vaak krijgen doktersassistentes en verpleegkundigen een aantal vrijstellingen. Het theoretische deel wordt gevolgd via de Leidse Onderwijs Instellingen. Dat kost zo’n vier tot vijf uur studie per week.

Meer weten?

Wil je met eigen ogen zien of de Hartfunctieafdeling iets voor jou is, neem dan contact op met teamleider Carol van Steenoven via telefoonnummer (013) 539 80 33. Zij kan je precies vertellen wat de mogelijkheden zijn.