'Het geeft veel waardering als de behandeling helpt'

Als diëtist geeft Lieke begeleiding op het gebied van voeding en dieet aan patiënten. Klinisch heeft ze veel te maken met de afdelingen geriatrie, psychiatrie en gynaecologie en poliklinisch met de algemene poli. “Het klinische werk, dus bij patiënten die verblijven in het ziekenhuis, is het grootste deel van het werk. Hier zie ik met name patiënten die ondervoed zijn, maar ook mensen met bijvoorbeeld een verminderde inname door slikklachten, mensen met voedselallergieën of mensen met een slechte wondgenezing.”

Team

Lieke heeft contact met veel verschillende mensen en dat vindt ze erg leuk. “Ik ben veel met patiënten bezig, maar ik heb ook veel contact met het team daaromheen. Artsen, verpleging, apotheek, vrijwilligers, maar ook collega’s van de voedingsadministratie of de keuken. Minder leuk werk vind ik het administratieve gedeelte. We moeten veel uitwerken en vastleggen in dossiers. Maar het is wel belangrijk dat dit gebeurt, zodat alles goed geborgd is.”

Lieke Bouwens geeft dieetadvies.

Waardering

Naast haar werk in het ziekenhuis heeft Lieke ook een eigen praktijk. Daar werkt ze vooral met sporters en thuiszorgpatiënten. “Mensen die naar mijn praktijk komen zijn vaak niet (meer) ziek. Dat is anders dan in het ziekenhuis. In het ziekenhuis geeft het meer waardering als je ziet dat de behandeling effect heeft gehad. De patiënten zijn vaak ook erg dankbaar.”

Laagdrempelig

Om een goede diëtist te zijn moet je volgens Lieke een goed inlevingsvermogen hebben, zorgzaam zijn, goed kunnen samenwerken en jezelf goed zichtbaar kunnen maken. “Je moet zelf naar artsen toe durven stappen. Gelukkig kan dat in het ziekenhuis heel goed. Het contact tussen de mensen is erg laagdrempelig. Er wordt op veel afdelingen geen onderscheid gemaakt tussen de diverse disciplines.”