‘Het is heerlijk om de verse groentes en kruiden te zien groeien’

Paolo verzorgt de kruidentuin van het ETZ met liefde. “Mijn vader in Italië hield vroeger een moestuin bij. Nu heb ik mijn eigen moestuin én mag ik voor de kruidentuin van het ziekenhuis zorgen. Ik vind het heerlijk om te zien hoe alles groeit en dat de verse groente en kruiden gebruikt worden in de gerechten voor de patiënten.

Paolo Corongiu verzorgt de kruidentuin van het ETZ met liefde
Paolo Corongiu verzorgt de kruidentuin van het ETZ met liefde

Diversiteit

Wat er in de kruidentuin groeit, is heel divers. Vooraf spreek ik met de koks af welke kruiden ze graag willen gebruiken. Vervolgens zaai ik dat, zorg voor voldoende water, wied het onkruid en bemest de plantjes. Sommige kruiden blijven een aantal jaar staan, maar soms zaaien we opnieuw of kiezen we voor een ander kruid. Er is nu bijvoorbeeld radijs en tuinkers te vinden, maar ook basilicum, rucola, aardbeien, frambozen, sla en dille.

Teamwork

Naast de kruidentuin help ik ook in de keuken bij het portioneren van de gerechten. Hierbij zorgen wij ervoor dat de patiënt het juiste eten geserveerd krijgt, in de goede portie. Dat is best een kunst en betekent dat er ook goed moet worden gecheckt of alles op het bord klopt. Teamwork is hierbij een belangrijke factor. Iedereen heeft een eigen taak, maar werkt tegelijkertijd samen. Het is altijd een fijn gevoel als alles is opgeschept en klaar staat. Dan weet ik zeker dat elke patiënt krijgt wat hij wil.”