Brace or no brace

Soms dekt de titel van een onderzoek zo goed de lading dat nauwelijks toelichting vereist is. Dat is zeker het geval bij Brace or no brace, waarbij bekeken wordt of bij wervelfracturen altijd een brace moet worden gedragen, of niet.

Van oudsher wordt de brace standaard voorgeschreven na een wervelfractuur, ook wel thoracolumbale burst fractuur. Maar moet dat wel? Kan een patiënt ook zonder brace genezen? Er is weinig bewijs voor het effect van het hulpmiddel. De komende twee jaar wordt patiënten gerandomiseerd wel of niet een brace aangeboden. De periode daarna worden ze gevolgd, waarbij onderzoekers goed kijken naar functioneren, pijn en kwaliteit van leven. Wanneer de brace nodig blijkt, is dit voor het eerst op deze grote schaal bewezen. Blijkt hij overbodig, draagt dit bij aan kwaliteit van leven – een brace dragen is niet prettig – èn levert dit een behoorlijke kostenbesparing in de zorg op.

Daadwerkelijk dragen

Parallel aan de studie naar de effecten van wel of niet een brace dragen, wordt bij de bracedragers onderzocht of zij hun brace daadwerkelijk de voorgeschreven tijd aan hebben. Orthopeed Taco Gosens: “Een brace zit oncomfortabel en is warm, wat therapie-ontrouw in de hand werkt. Door middel van een warmtesensor aan de binnenkant meten we hoe lang en hoeveel uur per dag mensen hem om hebben. Ook deze uitkomsten helpen ons steeds meer persoonlijke, passende oplossingen te bedenken.”

Projectleider: Taco Gosens en Anne Roukema.

 

Lees een samenvatting van dit onderzoek op http://www.zonmw.nl/nl/projecten/project-detail/thoracolumbar-burst-fractures-brace-or-no-brace/samenvatting/.
 

Nieuwsbrieven