Klinisch Farmaceutisch Laboratorium (KFL)

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 56 62
Route
57

E-mail: dldd@etz.nl

Het Klinisch Farmaceutisch Laboratorium (KFL) ontplooit haar activiteiten op de volgende deelgebieden: Therapeutic Drug Monitoring (TDM), toxicologische spiegelbepalingen en farmaceutische kwaliteitscontrole (PQC).

Daarnaast worden drugsbepalingen uitgevoerd voor verschillende instellingen onder de naam Dutch Laboratory on Drugs and Doping (DLDD).

In het KFL en DLDD worden patiëntenmonsters onderzocht uit het (ETZ), huisartsenlaboratoria, verslavingsklinieken en reclassering Nederland.

Het KFL heeft in 2017 de transitie van CCKL naar de ISO-norm 15189 succesvol afgerond en is nu geaccrediteerd is volgens ISO 15189:2012. Deze accreditatie is geldig voor de scope TDM en toxicologie.

 

Dutch Laboratory on Drugs and Doping (DLDD)

De urinecontroles worden uitgevoerd in het klinisch farmaceutisch laboratorium van de Ziekenhuisapotheek, gevestigd in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis (ETZ) locatie TweeSteden Tilburg. In het laboratorium zijn professioneel opgeleide analisten, een organisatorisch hoofd laboratorium en een ziekenhuisapotheker werkzaam.

De ziekenhuisapotheek verzorgt de geneesmiddelenvoorziening van ziekenhuizen en enkele andere zorginstellingen in de regio Midden-Brabant. Zoals gebruikelijk is in ziekenhuisapotheken houdt het laboratorium zich bezig met de analyse van geneesmiddelen voor allerlei doeleinden. Naast de bepaling van geneesmiddelen in biologisch materiaal zoals bloed en urine ten behoeve van patiënten in het ziekenhuis, kwaliteitscontrole van bereidingen in de apotheek en opdrachten vanuit de industrie, is ons laboratorium eveneens actief op het gebied van urinecontrole op drugs. Dit laatste doen we onder de naam Dutch Laboratory on Drugs and Doping (DLDD). Tevens wordt deelgenomen aan nationale en internationale kwaliteitscontrole testen op het gebied van geneesmiddelen, toxicologie en drugs.