Orthoptie

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 03 20
Openingstijden
ma t/m vrij 8.15-16.45
Route
28

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 03 20
Openingstijden
ma t/m vrij 8.15-16.45
Route
6

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 03 20
Openingstijden
ma t/m vrij 8.15-16.45
Route
61

Orthoptie wil zeggen ‘recht kijken’. Een goede samenwerking tussen de ogen is de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand, kunnen beide ogen zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Als er iets mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld. 

Wat doet een orthoptist?

Een orthoptist onderzoekt de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Als er afwijkingen worden geconstateerd, stelt de orthoptist, indien mogelijk, een behandeling in. De ontwikkeling van het zien vindt in de eerste 8 tot 12 jaar plaats. Afwijkingen kunnen dan ook in deze jaren ontstaan. 

Maar de samenwerking tussen de ogen kan op alle leeftijden en door verschillende oorzaken verstoord worden. Vroegtijdig opsporen is van groot belang. Wanneer de oorzaak van de klachten op het terrein van een ander specialisme ligt, adviseert de orthoptist de oogarts voor verdere verwijzing.

Met welke klachten kunt u bij de orthoptist terecht?

De orthoptist onderzoekt en behandelt onder andere:  

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van een behandeling verschilt sterk per klacht of afwijking. Vaak kan de orthoptist niet aangeven hoe lang een behandeling duurt, omdat veel factoren het verloop van de behandeling beïnvloeden. Controles blijven met name bij kinderen na de behandeling een aantal jaren noodzakelijk.

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts, consultatiebureauarts of jeugdarts heeft, wordt orthoptische zorg vergoed vanuit de basisverzekering.

Meer informatie

dr. J.J.C. van Lith-Verhoeven

Oogarts

Ik kijk weliswaar naar de ogen, maar zie absoluut ook de patiënt erachter. Die persoonlijke aandacht vind ik heel belangrijk.

Drs. N. Bemelmans

Oogarts

Algemeen oogarts met speciale belangstelling voor glaucoom en refractiechirurgie, ruime ervaring, prima operatieve vaardigheden

dr. C.W.T.A. Lardenoije

Oogarts

Betrokken oogarts met ruime oogheelkundige ervaring en uitstekende operatieve vaardigheden.

dr. M.V. van Hecke

Oogarts

Oogheelkunde is een boeiend vak. Het verveelt nooit om te kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven van een persoon.

drs. F.S. Tukkers – van Aalst

Oogarts

Als oogarts kom je veel in contact met de patiënten en ervaar ik dat mijn dagelijks werk zeer dankbaar is.

drs. H.G.N. Veraart

Oogarts

Ervaren cataract chirurg (>15.000 ingrepen). Procesverbeteraar! Kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid met oog voor de patiënt.

dr. W.O. Goslings

Oogarts

Scherp zicht is niet voor iedereen vanzelfsprekend.