Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 80 14
Openingstijden
ma t/m vrij 8.00-17.30
Route
91

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 80 14
Openingstijden
ma t/m vrij 8.00-17.00
Route
80

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 80 14
Openingstijden
ma t/m vrij 8.00-17.00
Route
20

Het ETZ heeft een eigen Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium (KCHL) en een Trombosedienst. In het KCHL voeren onze deskundige analisten, onder verantwoordelijkheid van de klinisch chemici,   diagnostische testen uit op diverse lichaamsmaterialen, zoals bloed en urine.

De Trombosedienst is onderdeel van het KCHL en begeleidt, controleert en bewaakt het gebruik van bloedverdunners. Het KCHL heeft laboratoria op alle locaties van het ETZ en draagt al jaren het ISO 15189-keurmerk, accreditatienummer M197. Het KCHL heeft een eigen website.

Het laboratorium

Laboratoriumonderzoek speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van je diagnose. Dit onderzoek gebeurt op aanvraag van medisch specialisten, huisartsen en verloskundigen. Bij lichamelijke klachten wil een arts weten waardoor die worden veroorzaakt. Het kan ook zijn dat bij een lopende behandeling de arts wil weten of de behandeling succes heeft. In het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium vinden meer dan vierhonderd verschillende testen plaats om antwoorden te vinden op vragen over bijvoorbeeld:

  • het vaststellen of uitsluiten van ziekten
  • het volgen van het verloop van de ziekte
  • het vaststellen van het succes van een behandeling
  • het voorkomen van ziekten

Medisch specialisten in het ziekenhuis laten daarom onderzoek uitvoeren op lichaamsmaterialen als bloed, urine en sperma. Door verschillende stoffen in jouw lichaamsmateriaal te meten, kunnen we vaststellen of er afwijkende waarden zijn. Op basis van deze bevindingen kan de laboratoriumspecialist een diagnose geven of de artsen helpen bij het stellen van de diagnose. Het KCHL is dus essentieel in het bieden van buitengewone zorg aan jou.

De Trombosedienst

De Trombosedienst maakt deel uit van het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium. De Trombosedienst is gespecialiseerd in het begeleiden, controleren en bewaken van het gebruik van bloedverdunners. Maak je als patiënt gebruik van bloedverdunners, dan heb je deze voorgeschreven gekregen van een medisch specialist of huisarts. De Trombosedienst is aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Trombosediensten.

Als je een verhoogde kans hebt op trombose dan kun je antistollingsmiddelen voorgeschreven krijgen. Door deze middelen stolt je bloed minder snel. Antistollingsmiddelen kunnen trombose voorkomen en behandelen. De dosis van deze medicijnen moet regelmatig bijgesteld worden aan de hand van jouw actuele bloedstollingswaarden en relevante medische gegevens.

Als je een verwijzing krijgt naar de Trombosedienst dan maak je een afspraak met een van onze zorgverleners. Tijdens dit eerste contact ontvang je van onze medewerker informatie en spelregels die nodig zijn bij het gebruik van bloedverdunners. Je kunt altijd bij onze hulpverleners terecht met vragen. Een antwoord op veel gestelde vragen, vind je op de website van het KCHL.

Contact trombosedienst

ETZ Elisabeth
Hilvarenbeekseweg 60 
5022 GC Tilburg 
(013) 221 28 77
tromtilb@elisabeth.nl
Route 88
maandag t/m vrijdag van 08.00-12.30 uur en 13.30-16.30 uur

Buiten openingstijden

Buiten kantooruren is de Trombosedienst te bereiken voor het opvragen van je dosering. Je kunt bellen met de telefooncentrale van locatie Elisabeth (013 539 1313). Je wordt doorverbonden met de analist.

Bloedprikken

Het bloed dat in het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium wordt onderzocht, komt van de bloedafnamecentra in het ETZ. Ook kunnen patiënten terecht bij de prikposten van Diagnostiek Brabant. Openingstijden zijn te vinden op de website van Diagnostiek Brabant.

ISO 15189 geaccrediteerd

Het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium en Trombosedienst is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. Een instelling met het ISO 15189-keurmerk heeft een goed kwaliteitssysteem, gaat zorgvuldig om met de toevertrouwde lichaamsmaterialen en wordt periodiek opnieuw beoordeeld. Patiënt, behandelaar en zorgverzekeraar zijn daardoor blijvend verzekerd van buitengewone kwaliteit en veiligheid.

In het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium en Trombosedienst werken klinisch chemici, doseerartsen, doseeradviseurs en ondersteuners. De klinisch chemici adviseren specialisten en huisartsen over de onderzoeken en het interpreteren van de uitslagen.

dr.ir. M.J.M. de Groot

Klinisch chemicus

Veel diagnoses worden gesteld op basis van onze resultaten.

dr. R. van Horssen

Laboratoriumspecialist Klinische Chemie

Laboratoriumspecialist, bevlogen en betrokken om laboratoriumgeneeskunde in te zetten voor betere gezondheidszorg in dienst van de patiënt.

dr. B.S. Jakobs

Klinisch chemicus

dr. Y.C.M. Kluiters-De Hingh

Klinisch chemicus

Ik help patiënten naar een relevante uitslag en diagnose