Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 02 30
Openingstijden
Ma t/m vrij 8.00-17.00
Telefonisch 09.00-16.00 uur
Route
4

polikno@etz.nl

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 02 30
Openingstijden
Ma t/m vrij 8.00-17.00
Telefonisch 09.00-16.00 uur
Route
Wachtruimte 3, nummer 9

Heb je last van oorsuizen, moeten je keelamandelen geknipt worden of ben je chronisch verkouden? Ben je hees of snurk je? Dan kun je terecht bij het specialisme Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO). Onze ervaren en betrokken KNO-artsen helpen je graag om van je klachten af te komen. Ook voor de behandeling van goed- en kwaadaardige gezwellen in het hoofd-halsgebied ben je bij ons aan het juiste adres. Je kunt terecht voor de behandeling van aandoeningen aan de keel, neus en oren op de locaties ETZ Elisabeth en ETZ Waalwijk.

De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) houdt zich bezig met onderzoek, diagnose en behandeling van aandoeningen aan de keel, neus en oren bij zowel kinderen als volwassenen. Minder bekend is dat de KNO-arts ook afwijkingen in de rest van het hoofd-halsgebied behandelt, zoals goed- en kwaadaardige gezwellen in het hoofd en de hals. Grofweg besteedt de KNO-arts 75 procent van zijn tijd aan spreekuur houden en 25 procent aan het doen van ingrepen.

Wachttijden op Zorgkaart

De 'wachttijd voor behandeling' op zorgkaart.nl geeft een indicatie (schatting) van de echte wachttijd. De volgorde waarin patiënten worden behandeld hangt ook sterk af van de ernst van de binnenkomende klachten.

De keel

De meest bekende behandeling van de KNO-arts is het verwijderen van de amandelen. Maar de KNO-arts doet veel meer, bijvoorbeeld:

 • diagnostiek en behandeling van een brokgevoel in de keel
 • diagnostiek en behandeling van slikproblemen en problemen in de speekselklieren
 • diagnostiek en behandeling van goedaardige en kwaadaardige gezwellen in het hoofd- en halsgebied
 • verwijderen van per ongeluk ingeslikte voorwerpen
 • diagnostiek en behandeling van snurk- en slaapproblemen
 • diagnostiek en behandeling van heesheid
De neus

Een verstopte neus is een veelvoorkomend probleem. Dat kan voor jou erg vervelend zijn. Er zijn vele oorzaken voor een verstopte neus. De KNO-arts onderzoekt waar je klachten vandaan komen en behandelt die. Sommige klachten van de neus komen door allergieën. Je bent dan overgevoelig voor een bepaalde stof. Maar er kan ook sprake zijn van scheefstand van het neustussenschot of bijholteproblemen. De KNO-arts houdt zich dan ook bezig met de diagnostiek en behandeling van:

 • allergieën
 • neusverstoppingsklachten
 • neusbijholteontstekingen
 • cosmetische en functionele neuscorrecties
 • chronische neusklachten
 • neuspoliepen
 • gezwellen van de hypofyse
 • gezwellen van de schedelbasis
 • hersenvochtlekkage
De oren

De KNO-arts onderzoekt en behandelt klachten aan het oor. Dat kunnen problemen zijn van het uitwendige oor zoals flaporen of andere afwijkingen van de vorm van de oren, maar ook vocht achter de oren bij kinderen of langdurige looporen. De KNO-arts helpt daarnaast patiënten die slechthorend zijn, last hebben van oorsuizen of een evenwichtsstoornis hebben. Voor een gesprek over de keuze voor wel of geen gehoorapparaat kun je ook bij de KNO-arts terecht.

De hals

Gezwellen in het bovenste deel van de hals, zowel goedaardig als kwaadaardig, worden veelal veroorzaakt door afwijkingen aan de mond, keel of neus. De KNO-arts kan deze afwijkingen met onderzoek eenvoudig en snel herkennen. De KNO-arts voert niet alleen onderzoek uit, maar neemt ook de behandeling van gezwellen bij het hoofd en de hals voor zijn rekening.

Behandeling aan kwaadaardige aandoeningen in het hoofd-halsgebied en afwijkingen in het bovenste deel van de slokdarm vinden alleen plaats in erkende centra. Welke centra dat zijn, bepaalt de Nederlandse Werkgroep Hoofd Hals Tumoren (NWHHT). Het ETZ is zo’n centrum. Patiënten worden vanuit de regio naar het ETZ verwezen voor diagnostiek en behandeling.

Meer informatie

drs. S. Bogaerts

KNO-arts

Vaak kan ik heel gericht helpen. Soms is een aandoening chronisch en hebben patiënten behoefte aan een goede uitleg en advies.

dr. J.L. van den Brink

KNO-arts

Sommige patiënten stel je gerust en verwijs je terug naar de huisarts. Andere patiënten hebben een chronisch probleem en daar bouw ik een langere relatie mee op.

Guido Dees

KNO-arts

Het vak van KNO-arts behelst zoveel meer dan het plaatsen van buisjes en verwijderen van keelamandelen. Je opereert op het scheidsvlak van lucht- en voedselweg en verschillende zintuigen zoals…

drs. A.M.L. den Heeten - van Gemert

KNO-arts

Ik ben een enthousiaste, vrolijke dokter, geïnteresseerd in uw KNO-probleem, en nieuwsgierig naar uw persoonlijke verhaal en wat de klacht voor u betekent.

dr. A. Kropveld

KNO-arts

Algemene KNO, endoscopische operaties aan de voorste schedelbasis, functioneel en cosmetische operaties aan de neus en oren

Eelke Sliedrecht

Physician assistant (PA) KNO

Enthousiaste betrokken zorgprofessional, met oor voor uw klacht

dr. M.J. van Tilburg

KNO-arts

Voor mij is het doel samen met de patiënt de meest passende behandeling te vinden.

dr. A.C. Vesseur

KNO-arts, Hoofdhalschirurg

Hoofdhalsoncologie, goedaardige gezwellen van het hoofdhalsgebied en stembanden.

Dr. A. van Zon

KNO-arts

Ik vind het belangrijk dat patiënten zich gehoord voelen en persoonlijke aandacht ervaren, samen kiezen we voor de juiste behandeling!

M. Zwemstra

KNO-arts

Patiëntenzorg op maat. Aandachtsgebieden in de kinder-KNO, oorchirurgie, neus- en neusbijholtechirurgie