Anabolen polikliniek

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 01 70
Openingstijden
Ma t/m Vrij 8.30 – 17.00
Route
Polikliniekgebouw, Wachtruimte 1

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 01 70
Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00
Route
Wachtruimte 5, Nummer 26

Op de Anabolenpoli kunnen patiënten terecht die anabole androgene steroïden (AAS) hebben gebruikt. Daar praten zij met een specialist over klachten die zijn ontstaan door het gebruik van AAS of de verslaving eraan.

Internist-endocrinoloog Diederik Smit is gespecialiseerd in AAS. Als endocrinoloog houdt Diederik zich bezig met hormonen en de stofwisseling in het lichaam. De Anabolenpoli is onderdeel van de polikliniek Interne Geneeskunde. De spreekuren vinden plaats op locatie ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk.

Anabole androgene steroïden

Anabole androgene steroïden zijn stoffen die lijken op het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Testosteron is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Anabolen bootsen de werking van testosteron na. Door het gebruik van anabole androgene steroïden worden spieren groter en sterker.

Sporters gebruiken daarom vaak AAS om hun prestaties in de sportschool te verbeteren. Het gevaar hiervan is dat het gebruik van AAS op korte termijn diverse klachten kan veroorzaken en op lange termijn schadelijk kan zijn.

Bovendien kan het gebruik van AAS verslavend zijn. Door het gebruik van AAS voel je je sterk en zelfverzekerd, maar als je stopt, kun je futloos worden en neemt bijna altijd de spiermassa weer af. Dan ligt opnieuw gebruik van AAS op de loer. 

Gang van zaken

De Anabolenpoli is er om (ex-)gebruikers van AAS te helpen. Heb je last van de bijwerkingen na het stoppen met AAS, dan kun je met een verwijsbrief van de huisarts terecht op de Anabolenpoli. Klachten van gebruikers zijn onder andere:

  • puistjes
  • borstvorming
  • minder zin in seks
  • erectieproblemen
  • verminderde vruchtbaarheid

Het uitgangspunt voor een verwijzing is wel dat (ex-)gebruikers van AAS het doel hebben om blijvend te stoppen met de middelen.

Mannen die willen stoppen met AAS maar niet weten hoe, bijvoorbeeld door een verslaving, kunnen terecht op het spreekuur.

Tijdens het spreekuur bekijkt de specialist samen met jou in hoeverre er een relatie is tussen AAS en je klachten. Daarna besluiten jullie of een vervolgbehandeling nodig is. De vervolgbehandeling verschilt erg per persoon. Dit kunnen medicijnen zijn, maar ook behandeling met testosteron of een gesprek bij een psycholoog.

Expertisecentrum

In 2011 is in Haarlem het expertisecentrum Anabole Steroïden opgericht in Spaarne Gasthuis door internist-endocrinoloog Pim de Ronde. Hier vindt naast een Anabolenspreekuur ook wetenschappelijk onderzoek plaats naar hoe schadelijk AAS is. Om ervoor te zorgen dat patiënten niet alleen in het Spaarne Gasthuis terechtkunnen, is er nu ook een spreekuur in het ETZ.

Als je huisarts je verwijst naar het spreekuur, kan hij op basis van je woonplaats ervoor kiezen je te verwijzen naar het Anabolenspreekuur van het Spaarne Gasthuis of het ETZ. Alle verwijzingen worden ook na ontvangst op beide locaties beoordeeld op basis van postcode en welk ziekenhuis het meest geschikt is.

HARNAS-studie

Internist-endocrinoloog Diederik Smit wil in 2021 samen met zijn collega Pim de Ronde van Spaarne Gasthuis starten met de HARNAS-studie. Hierbij onderzoeken zij of het zinvol is dat artsen mannen begeleiden die AAS gebruiken. Het doel van de begeleiding is om het onverantwoord gebruik van AAS te beperken. Zodra het onderzoek start, lees je dat terug op etz.nl en via sociale media. Het is niet de bedoeling dat patiënten zich tegen die tijd laten verwijzen naar het spreekuur om in aanmerking te komen voor deelname aan het onderzoek.

Het onderzoek zal plaatsvinden in het ETZ en Spaarne Gasthuis. De Dopingautoriteit financiert het onderzoek, maar de Medische Ethische Toetsings Commissie (METC) moet het onderzoek nog goedkeuren.

Samen beslissen

Samen beslissen

Patiënt en arts beslissen samen over de meest geschikte behandeling. Dat gebeurt steeds meer, ook in het ETZ. Betere zorg begint ook bij ons met een goed gesprek in de spreekkamer.

D. Smit

Internist-endocrinoloog

Internist met affiniteit voor hormoonziekten en expert op het gebied van gezondheid bij het gebruik van anabole steroïden