Anabolen polikliniek

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 01 70
Openingstijden
Ma t/m Vrij 8.30 – 17.00
Route
Polikliniekgebouw, Wachtruimte 1

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 01 70
Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00
Route
Wachtruimte 5, Nummer 26

Op de Anabolenpoli kunnen patiënten terecht die anabole androgene steroïden (AAS) hebben gebruikt. Daar praten zij met een specialist over klachten die zijn ontstaan door het gebruik van AAS of de verslaving eraan.

Internist-endocrinoloog Diederik Smit is gespecialiseerd in AAS. Als endocrinoloog houdt Diederik zich bezig met hormonen en de stofwisseling in het lichaam. De Anabolenpoli is onderdeel van de polikliniek Interne Geneeskunde. De spreekuren vinden plaats op locatie ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk.

 

Langere wachttijden

Door de vele verwijzingen naar het anabolenspreekuur in het afgelopen jaar is de wachttijd opgelopen. Het duurt over het algemeen langer dan 10 weken voordat een intake gepland kan worden. Regionale zorg - dus patiënten uit de buurt van Tilburg - krijgt in de wachtlijst bij de interne geneeskunde in het ETZ voorrang.

Om de zorg en verwijzingen beter te kunnen coördineren kunnen patiënten die graag op gesprek willen komen, of zorgverleners die een patiënt willen verwijzen,  een mail sturen naar info@anabolenspreekuur.nl. Als in dit bericht het emailadres van de patiënt wordt vermeld met een korte samenvatting van de problematiek dan kijken wij of er al op andere wijze een analyse of behandeling in gang gezet kan worden.

 

 

Anabole androgene steroïden

Anabole androgene steroïden zijn stoffen die lijken op het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Testosteron is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Anabolen bootsen de werking van testosteron na. Door het gebruik van anabole androgene steroïden worden spieren groter en sterker.

Sporters gebruiken daarom vaak AAS om hun prestaties in de sportschool te verbeteren. Het gevaar hiervan is dat het gebruik van AAS op korte termijn diverse klachten kan veroorzaken en op lange termijn schadelijk kan zijn.

Bovendien kan het gebruik van AAS verslavend zijn. Door het gebruik van AAS voel je je sterk en zelfverzekerd, maar als je stopt, kun je futloos worden en neemt bijna altijd de spiermassa weer af. Dan ligt opnieuw gebruik van AAS op de loer. 

Gang van zaken

De Anabolenpoli is er om (ex-)gebruikers van AAS te helpen. Heb je last van de bijwerkingen na het stoppen met AAS, dan kun je met een verwijsbrief van de huisarts terecht op de Anabolenpoli. Klachten van gebruikers zijn onder andere:

  • puistjes
  • borstvorming
  • minder zin in seks
  • erectieproblemen
  • verminderde vruchtbaarheid

Het uitgangspunt voor een verwijzing is wel dat (ex-)gebruikers van AAS het doel hebben om blijvend te stoppen met de middelen.

Mannen die willen stoppen met AAS maar niet weten hoe, bijvoorbeeld door een verslaving, kunnen terecht op het spreekuur.

Tijdens het spreekuur bekijkt de specialist samen met jou in hoeverre er een relatie is tussen AAS en je klachten. Daarna besluiten jullie of een vervolgbehandeling nodig is. De vervolgbehandeling verschilt erg per persoon. Dit kunnen medicijnen zijn, maar ook behandeling met testosteron of een gesprek bij een psycholoog.

Expertisecentrum

In 2011 is in Haarlem het expertisecentrum Anabole Steroïden opgericht in Spaarne Gasthuis door internist-endocrinoloog Pim de Ronde. Hier vindt naast een Anabolenspreekuur ook wetenschappelijk onderzoek plaats naar hoe schadelijk AAS is. Om ervoor te zorgen dat patiënten niet alleen in het Spaarne Gasthuis terechtkunnen, is er nu ook een spreekuur in het ETZ.

Als je huisarts je verwijst naar het spreekuur, kan hij op basis van je woonplaats ervoor kiezen je te verwijzen naar het Anabolenspreekuur van het Spaarne Gasthuis of het ETZ. Alle verwijzingen worden ook na ontvangst op beide locaties beoordeeld op basis van postcode en welk ziekenhuis het meest geschikt is.

HARNAS-studie

In april 2022 is de HARNAS-studie van start gegaan. Dit is een onderzoek dat is opgezet in samenwerking met de Dopingautoriteit en waarvoor in totaal 100 mannen die op korte termijn willen starten met een kuur met AAS zich kunnen aanmelden. Internisten-endocrinologen Diederik Smit en Pim de Ronde zullen advies geven over het kuurschema en het gebruik van andere middelen om onverantwoord gebruik van AAS zoveel mogelijk te beperken. Deze zogenaamde 'harm reduction' (schadebeperking) is op dit gebied nog nooit op deze manier onderzocht.

Het onderzoek duurt per deelnemer 1 jaar waarbij medische controles plaatsvinden tijdens 3 ziekenhuisbezoeken: een bezoek vóór start van de kuur, een bezoek tijdens de kuur en een bezoek na de kuur. De medische controle omvat onder andere bloedonderzoek. De bezoeken vinden plaats in het ETZ in Tilburg of het Spaarne Gasthuis in Haarlem, afhankelijk van welke locatie het dichtst bij de woonplaats van de deelnemer is. Ongeveer de helft krijgt op basis van loting ook een e-consult met een krachttrainingexpert aangesloten bij de Dopingautoriteit.

Meedoen of vragen?

Als je interesse hebt in deelname, of je wilt hier vragen over stellen, dan kun je een mail sturen naar harnastrial@etz.nl. Gedetailleerde informatie over de studie en de voorwaarden voor deelname vind je in onderstaande folder. Het is de bedoeling dat je de folder voor het onderzoek hebt doorgenomen. Tijdens het eerste bezoek onderteken je samen met de onderzoeker de  onderzoeksovereenkomst - deze vind je aan aan het einde van de folder.

Deelname is gratis en je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts. Het onderzoek is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van Brabant (referentie: NL77191.028.21/P2117).

 

Samen beslissen

Samen beslissen

Patiënt en arts beslissen samen over de meest geschikte behandeling. Dat gebeurt steeds meer, ook in het ETZ. Betere zorg begint ook bij ons met een goed gesprek in de spreekkamer.

D. Smit

Internist-endocrinoloog

Internist met affiniteit voor hormoonziekten en expert op het gebied van gezondheid bij het gebruik van anabole steroïden

L.I. Visser

Gezondheidszorgpsycholoog, seksuoloog

Het gezamenlijke zoekproces naar dat wat op korte en lange termijn helpend is, maakt mijn werk boeiend en dynamisch