ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 00 50
Route
77

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 00 50
Route
55

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 00 50
Route
Geen secretariaat

Piekert u veel? 
Denkt u veel na over uw opname en over het leven? 
Heeft u slecht nieuws gekregen? 
Maakt u zich zorgen? 
Weet u niet meer hoe het vol te houden? 

Stelt u zich de vraag: 
Hoe nu verder?  Hoe ver wil ik gaan?  Welke keus moet ik maken?  Waarom overkomt mij dit? 

Voelt u zich: 
Onrustig? Niet gezien? In de steek gelaten?

Het zijn allemaal zaken die een opname in het ziekenhuis met zich mee kunnen brengen. Opeens zijn er vragen waar niet direct een antwoord op te vinden is.

Kwetsbaarheid

Het is altijd spannend om naar het ziekenhuis te gaan. Je hebt pijn, moet geopereerd worden of zelfs vechten voor je leven. Een opname in het ziekenhuis kan je confronteren met de kwetsbaarheid van het leven. Dat kan moeilijk zijn voor jezelf maar ook voor je familie en vrienden. In een korte tijd krijg je veel indrukken te verwerken. Het is dan goed als je ergens terecht kunt met je verhaal.

Heb je behoefte om je hart te luchten? Dan kun je een beroep doen op één van onze geestelijk verzorgers voor een rustig gesprek. Zij zijn deskundig in het luisteren naar jouw verhaal, in het begeleiden van nieuwe levensvragen en bij het ondersteunen van moeilijke beslissingen.
 


Wat doet een geestelijk verzorger?

Marieke Schoenmakers, geestelijk verzorger in het ETZ, blogt over haar werk en wat ze zoal meemaakt. Haar verhalen geven een goed inzicht waarmee een geestelijk verzorger dagelijks te maken krijgt. Je vindt haar blogs op de website Met zorg leven.

 


Stiltecentrum

Wil je even op adem komen, heb je behoefte aan stilte of gebed? Dan kun je terecht in het Stiltecentrum. Het Stiltecentrum vind je op de drie locaties van het ETZ.

Communie

Op zondag brengen vrijwilligers van de Geestelijke Verzorging de communie rond. De vrijwilligers komen vooraf vragen of u dit op prijs stelt. Ook door de week is dit mogelijk, u kunt dan via de verpleging rechtstreeks een beroep doen op de Geestelijke Verzorging.
 


Vieringen

In verband met corona is het niet mogelijk om 'live' vieringen te volgen. Met Pasen bieden we een online Paasviering aan op ons tv ziekenhuiskanaal 1. Vanaf donderdag 1 t/m maandag 5 april is daar elk half uur de paasviering van verzorgingshuis De Wijngaerd in Made te zien, met collega Ad van Kuyck als voorganger.


Voor patiënten, bezoekers en belangstellenden is er een viering met Pasen en Kerstmis. De viering wordt verzorgd en voorgegaan door een van de geestelijk verzorgers.
  • Op locatie Elisabeth is er een viering op zondag 1e Paasdag en op 1e Kerstdag 25 december om 10.00 uur.
  • Op locatie Tweesteden is er een viering op zondag 1e Paasdag om 10.00 uur en op Kerstavond 24 december om 19.00 uur.

De vieringen duren maximaal één uur. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken. Jouw familieleden zijn uiteraard hierbij van harte uitgenodigd. De vieringen worden uitgezonden op het televisiekanaal van het ziekenhuis. Deze uitzending is op elke televisie in het ziekenhuis te volgen. 

Daags voor de viering komen vrijwilligers bij je langs met de vraag of je in bed of rolstoel naar de viering gebracht wilt worden; dit gebeurt op vrijdag (locatie ETZ TweeSteden) en zaterdag (locatie ETZ Elisabeth). ​


Ondersteuning door vrijwilligers

De Geestelijke Verzorging in het ETZ kan niet bestaan zonder de hulp en medewerking van vele vrijwilligers. Met name bij het beheer van het stiltecentrum en het rondbrengen van de communie zijn zij van wezenlijk belang. Wil je ook een bijdrage leveren aan het vrijwilligerswerk? We kunnen jouw hulp altijd goed gebruiken! Je kunt contact opnemen met de coördinator vrijwilligerswerk of een van de geestelijk verzorgers aanspreken voor meer informatie.