Tips voor verstandig zonnen

Bij het voorkomen van huidkanker is het verstandig om onderstaande 10 tips voor het verstandig zonnen door te nemen.

  1. Smeer onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel (met UVA- en UVB-bescherming) met een beschermingsfactor die voor uw huidtype geschikt is (liefst 30 of hoger). Doe dit royaal en herhaal dit elke twee uur en vaker bij sterke transpiratie en ook tijdens en na het zwemmen.
  2. Ga in Nederland niet zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur. Zoek dan liever de schaduw op. Ga gemiddeld niet langer dan zo’n drie uur per dag de zon in. In zonnigere gebieden gelden strengere regels.
  3. Zet in de volle zon een petje of zonnehoed op, trek een shirt aan, draag een zonnebril.
  4. Laat de huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met je huidtype: een lichte huid kan minder zon hebben dan een donkere huid!
  5. Ga onder de 18 jaar niet zonnebaden of naar de zonnebank.
  6. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.
  7. Maak geen gebruik van een zonnebank.
  8. Ga uit de zon als je huid vreemd reageert met uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg huisarts of dermatoloog.
  9. Vraag informatie bij dermatoloog of huisarts als je een huidaandoening hebt. Bij sommige aandoeningen helpt UV-licht, bij andere brengt dat juist extra schade toe. Denk ook aan medicijngebruik die de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergroten.
  10. Ga lekker naar buiten, geniet van de zon, maar niet te lang en voorkom dat je huid verbrandt. Let op: verbranden = rood worden!

Meer informatie