Stomazorgpolikliniek

ETZ Elisabeth
Direct nummer
(013) 221 01 20
Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00
Route
1

stomazorg@etz.nl

Je hebt te horen gekregen dat je een (tijdelijk) stoma krijgt. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen de operatie, ook de tijd er na. Om jou zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het hele zorgproces, staan onze ervaren en betrokken zorgprofessionals voor je klaar. Wij bekijken samen hoe jouw leven met een stoma er uit ziet. 

Voorbereiding

De stomaverpleegkundigen geven voor de operatie voorlichting, instructie en advies over de stoma. Tijdens deze gesprekken is het prettig als je jouw partner of een ander vertrouwd persoon meeneemt. Voor de operatie bepaalt de stomaverpleegkundige samen met jou de plaats van de stoma. De eerste stappen van zelfzorg van de stoma worden, voor de operatie op de polikliniek, samen doorgenomen.

Operatie

Als je wordt opgenomen voor de operatie, zijn de stomaverpleegkundige samen met de verpleegkundige van de afdeling verantwoordelijk dat jij de zelfzorg zo goed mogelijk eigen kan maken. Wij bezoeken dagelijks de afdeling, geven advies over materiaal en het gebruik van eventuele hulpmiddelen.

Voordat je naar huis gaat, worden alle materialen besteld die nodig zijn om thuis de stoma te kunnen verzorgen. Indien je thuis hulp nodig hebt bij de verzorging van jouw stoma, regelt de transferverpleegkundige deze hulp voor thuis.

Nazorg

Ook na de operatie kun je rekenen op de begeleiding en ondersteuning van de stomaverpleegkundige. Eén tot twee dagen nadat je uit het ziekenhuis ontslagen bent, neemt de stomaverpleegkundige telefonisch contact op. We maken dan ook een controleafspraak. Deze afspraak is meestal in combinatie met de medisch specialist één tot twee weken na ontslag uit het ziekenhuis.

Tijdens deze controles richt de stomaverpleegkundige zich op de controle van de stoma en jouw vragen en eventuele problemen. Een stoma krijgen is aangrijpend. Er is daarom veel aandacht voor de psychosociale aspecten die komen kijken bij het leven met een stoma.

Meer informatie

Meer informatie kun je vinden op de website van de Nederlandse Stomavereniging.

Samen beslissen

Samen beslissen

Patiënt en arts beslissen samen over de meest geschikte behandeling. Dat gebeurt steeds meer, ook in het ETZ. Betere zorg begint ook bij ons met een goed gesprek in de spreekkamer.

Gecertificeerde chirurgen

dr. J. Heisterkamp

Gastro-intestinaal chirurg

Na mijn opleiding tot chirurg in Rotterdam ben ik naar Tilburg gekomen voor de vervolgopleiding voor gastro-intestinale chirurgie om er niet meer weg te gaan.

dr. M.S. Ibelings

Gastro-intestinaal en oncologisch chirurg

Chirurgie is een passie, waarbij je van zowel je vak als je patiënten moet houden. Je moet je patiënten in voor- en in tegenspoed kunnen blijven bijstaan.

dr. B.S. Langenhoff

Gastro-intestinaal chirurg

Slokdarm-, darm- en maagchirurg. De uitdaging van het helpen en begeleiden van patiënten in een motiverend team van specialisten inspireert.

dr. I.S. Martijnse

Gastro-intestinaal chirurg

Gespecialiseerd in de minimaal invasieve chirurgie. Kwalitatief hoogstaande zorg met aandacht voor de patiënt.

dr. R. Matthijsen

Gastro-intestinaal chirurg

Met een persoonlijke benadering en direct handelen tijdens een operatie help ik mensen tijdens een vaak moeilijke periode uit hun leven.

dr. D.K. Wasowicz-Kemps

Gastro-intestinaal chirurg

Minimaal invasieve chirurg voor de dikke darm en endeldarm, bariatrische chirurgie, proctologie. Iedere patiënt verdient aandacht en een specifieke behandeling

dr. D.D.E. Zimmerman

Colorectaal chirurg

Minimaal invasieve chirurg voor dikke- en endeldarm. Bekkenbodemchirurg. Fistelspecialist. Veiligheid, kwaliteit en innovatie voorop!

Physician Assistants

M. Borremans-Simons

physician assistant gastro-intestinale chirurgie

Ik probeer de patiënten zo goed mogelijk te begeleiden tijdens het behandeltraject wat ze doorlopen in het ziekenhuis.

drs. W.J.B.M. Jansen

physician assistant gastro-intestinale chirurgie

Betrokken bij patiënten met maag- en slokdarmkanker. Blijft een uitdaging om de zorg voor deze patiëntencategorie te optimaliseren!

Verpleegkundig consulenten stomazorg

Ilonka Arends

Verpleegkundig consulent stomazorg

Als verpleegkundig consulent stomazorg geef ik met toewijding begeleiding en ondersteuning aan (toekomstige) patiënten met een stoma.

Maartje Coolen

Verpleegkundig consulent stomazorg

Verpleegkundig consulent stomazorg en hbo-verpleegkundige op verpleegafdeling Gastro-Intestinale Chirurgie

Gerda van Driesten

Verpleegkundig consulent stomazorg

Het verlenen van excellente patiëntenzorg als expert en intermediair voor het vakgebied stomazorg heeft mijn doel in deze functie.

Nicolle Schoenmakers

Verpleegkundig consulent stomazorg

Al jaren ben ik een verpleegkundige in hart en nieren. Ik doe mijn werk met veel plezier en haal hier heel veel energie uit.