Voorspellingsmodel voor behandeling bij brughoektumoren

 

  • Hoe voorspellen we welke behandeling voor patiënten met een brughoektumor het minst belastend is?

Een brughoektumor is een zeldzame, goedaardige hersentumor. De tumor ontstaat in de zenuw die het gehoor en evenwicht regelt en geeft klachten als gehoorverlies, problemen met evenwicht en oorsuizen. Een behandeling neemt deze klachten niet weg, omdat de zenuw al aangetast is. Artsen adviseren daarom vaak om af te wachten met behandelen van een brughoektumor en met herhaalde MRI’s de tumor in de gaten te houden, en pas bij groei te behandelen.

Momenteel is niet te voorspellen of een tumor gaat groeien, en of iemand dus behandeld moet worden. De minst belastende behandeling is een hoge precisie bestraling die de groei van de tumor wil stoppen. Deze behandeling geeft minder bijwerkingen dan een operatie en brengt minder kosten met zich mee. Het probleem is alleen dat deze behandeling bij 10 procent van de patiënten niet succesvol is, en tumorgroei niet stopt.

Voorspellingsmodel voor behandeling bij brughoektumoren

Doel onderzoek

Een model ontwikkelen dat voorspelt bij welke patiënten met een brughoektumor de tumor zal gaan groeien en dus behandeld moet worden. Dit model moet ook kunnen voorspellen of de minst belastende behandeling - een hoge precisie bestraling - wel of niet succesvol zal zijn. Als we dat weten, kunnen patiënt en arts de juiste behandelkeuze maken.

Hoe? Predictiemodel

Het onderzoek richt zich op de manier waarop brughoektumoren zichtbaar zijn op de MRI. Deze kunnen nogal verschillen. De informatie die we uit MRI-scans kunnen halen, wordt uitvoerig geanalyseerd met computertechnologie. Zo kunnen we beter voorspellen welke tumoren gaan groeien en behandeld moeten worden. Ook kan hopelijk voorspeld worden of de hoge precisie bestraling goed zal werken. Zo kunnen patiënt en arts samen de juiste beslissing nemen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met Gamma Knife centra in Bergen (Noorwegen) en Lausanne (Zwitserland).

Projectleiders

Jeroen Verheul, Patrick Langenhuizen (TUe), Peter de With (TUe), Dirk Kunst (RadboudUMC Nijmegen)
PhD studenten: Sammy Schouten, Stefan Cornelissen