Zorgverzekering en vergoeding in 2018: wordt mijn behandeling vergoed?

15 november 2017

We raden je aan om voor je eerste afspraak in het ziekenhuis contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Informeer dan of de zorgverzekeraar een contract heeft met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en of je verzekeringspolis de behandeling vergoedt. Ook als de zorg eerder in 2017 werd vergoed, is het goed om de vergoeding voor 2018 opnieuw bij je zorgverzekeraar na te gaan.

Door goede afspraken met zorgverzekeraars te maken, probeert het ETZ te voorkomen dat je zelf een rekening voor ziekenhuiskosten ontvangt. In alle gevallen geldt dat je eerst je verplicht eigen risico moet betalen.  

Heb je spoedeisende zorg (eerste hulp) nodig, dan hoef je niet eerst contact met je zorgverzekeraar op te nemen. 

Het kan gebeuren dat je zorgverzekeraar geen afspraak heeft met het ziekenhuis van je keuze of dat je een budgetpolis hebt afgesloten. De verzekeraar stelt voor deze situatie zelf een vergoeding vast in de polisvoorwaarden. Het is mogelijk dat je dan een gedeelte van je behandeling zelf moet betalen.

Budgetpolis

Verzekeraars kunnen goedkopere polissen aanbieden, maar bij die verzekeringen hebben ze een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd. Voor jou als verzekerde betekent dit dat je minder premie hoeft te betalen, maar ook minder keuzevrijheid hebt. Dit kan een goede optie voor je zijn als je verwacht geen of weinig zorgkosten te maken.

Als je toch zorgkosten moet maken en niet voor onverwacht hoge kosten wil komen te staan, is het raadzaam om je vooraf goed te laten informeren wat een budgetpolis voor jou betekent. Als je bijvoorbeeld naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, krijg je bij sommige budgetpolissen slechts 50 procent van de kosten vergoed. Vraag daarom altijd goed na bij jouw verzekeraar welke zorg wordt vergoed in de budgetpolis en bij welke aanbieders je terecht kunt.

De beperkingen van een budgetpolis gelden niet voor spoedzorg, bevallingen of bij een doorverwijzing door een specialist uit een ander ziekenhuis. Hiervoor kun je altijd terecht in het ETZ.

Gecontracteerde zorgverzekeraars 2018

Met ASR, Caresq en DSW hebben we voor de medisch specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg afspraken gemaakt over de omvang en de te leveren zorg in 2018. Voor Zilveren Kruis, VRZ/Multizorg hebben we deze afspraken voor de medisch specialistische zorg gemaakt. Voor CZ en VGZ hebben we, tot nu toe, afspraken over omvang en de te leveren zorg voor de geestelijke gezondheidszorg gemaakt.

Met de andere zorgverzekeraars zijn we momenteel in gesprek over de afspraken voor 2018. Zodra we een contract met een zorgverzekeraar hebben afgesloten, is dat in onderstaande tabel zichtbaar middels het groene vinkje.

Zorgverzekeraars MSZ GGZ
Aevitae (VGZ)  
Aevitae (VGZ Cares)  
Aevitae (ASR Verzekeringen)
Aevitae (Avéro)  
Anderzorg    
Avéro Achmea*  
Avéro Achmea Zorg Plan 
selectief polis*
  nvt
AZVZ  
Besured (Caresq)
Bewuzt (VGZ)  
Caresco (ASR Verzekeringen)
Caresco (VGZ Cares)  
CZ  
De Amersfoortse Verzekeringen 
De Friesland  
Delta Lloyd  
Ditzo Zorgverzekering
DSW Zorgverzekeraar
FBTO  
HEMA    
HollandZorg  
IAK (ASR Verzekeringen)
IAK (Avéro)*  
IK! Zorgverzekering  
Interpolis Zorgverzekeringen  
InTwente
IZA  
IZZ  
Kiemer (De Friesland)  
Menzis    
MVJP (VGZ)  
National Academic (Caresq)
OHRA  
ONVZ  
OZF Achmea Zorgverzekeringen  
PMA    
PNOzorg  
Pro Life  
Promovendum (Caresq)
Salland Verzekeringen  
Stad Holland Zorgverzekeraar
SZVK (Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht  
United Consumers (VGZ)  
Univé  
VGZ   
VGZ Cares  
VvAA  
ZEKUR (VGZ) *  
ZieZo Selectief polis *   nvt
ZieZo (Zilveren Kruis) *  
Zilveren Kruis Achmea *  
Zilveren Kruis Basis Budget Polis*   nvt
ZorgDirect  
Zorgverzekeraar UMC  
Zorgzaam Verzekerd  
Zorg en Zekerheid Zorgverzekeraar  

* Deze zorgverzekering heeft een budgetpolis. Als je een budgetpolis hebt, kan het zijn dat je voor zorg uit de basisverzekering een eigen bijdrage verschuldigd bent. Zie 'Budgetpolis' bovenaan deze pagina.

Op zoek naar meer informatie over de vergoeding van jouw behandeling?

Kijk dan op dezorgnota.nl. Deze website bevat antwoorden op veelgestelde vragen over de vergoeding van zorg. Deze landelijke website is een initiatief van ziekenhuizen en zorgverzekeraars om je zo goed mogelijk te informeren over je zorgkosten. De informatie op deze site is gebaseerd op regelgeving van de overheid en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Disclaimer

Deze informatie is met de uiterste zorg samengesteld. Desondanks kan het ETZ niet instaan voor de juistheid en volledigheid van deze gegevens. Aan deze gegevens kunnen op geen wijze rechten ontleend worden. Neem contact op met de zorgverzekeraar voor de meest actuele informatie over de vergoeding van de zorg.
 
Laatste wijziging: 7 december 2017