Poliklinieken starten spreekuren weer op

19 mei 2020

De zorg rondom corona wordt iets stabieler. Gelukkig maar! We kunnen nu weer meer zorg bieden aan andere patiënten. We beginnen met de patiënten die onze zorg het hardst nodig hebben. Voor deze patiënten kan het onverantwoord zijn om zorg uit te stellen.

Onze artsen beoordelen, soms samen met je huisarts, of we je oproepen voor een afspraak. Als jouw arts vindt dat jij zo snel mogelijk zorg nodig hebt, nemen we contact met je op. Dat gebeurt telefonisch. Een medewerker van de poli belt jou om een afspraak te maken.

Let op

 • Wij bellen met een anoniem nummer!
 • Met Pinksteren hebben wij aangepaste openingstijden.
  Lees meer hierover in dit  nieuwsbericht.

 


Is het ziekenhuis wel veilig?

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt of het wel veilig is om naar het ziekenhuis te komen.  Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij in ons ziekenhuis zo veilig mogelijk bent. We hebben daarom een paar maatregelen genomen.

 • Bij de ingangen van onze locaties staan pompjes om je handen te desinfecteren.
 • Onze poliklinieken worden anders ingericht, zodat we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.
 • Patiënten worden opgeroepen in zogenaamde tijdsloten. Zo is de kans kleiner dat er teveel patiënten tegelijkertijd in de wachtkamer zitten.
 • Bij het maken van een afspraak, vragen we je of je klachten hebt die lijken op coronaklachten. Als je klachten hebt, bekijkt de arts of het dan alsnog nodig is dat je naar het ziekenhuis komt. Gaat je afspraak door? Meld je dan bij de balie waar je je afspraak hebt. Je krijgt een mond-neusmasker. Dit masker draag je tijdens je gehele bezoek in het ziekenhuis. 

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf ook veel doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Dit staat ook in de brief die je thuiskrijgt ter bevestiging van je afspraak.

 • Kom binnen via de hoofdingang van het ziekenhuis of via ingang West (ETZ TweeSteden).
 • Desinfecteer je handen zodra je het ziekenhuis binnenkomt.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Kom alleen naar je afspraak, dus zonder begeleider. Tenzij je begeleiding nodig hebt van een mantelzorger, dan mag er één mantelzorger meekomen. Ben je van vervoer naar het ziekenhuis afhankelijk van een bestuurder, dan mag deze begeleider je wel brengen maar niet in de wachtkamer plaatsnemen.
 • Kom maximaal 5 minuten voor de afspraak naar het ziekenhuis.
 • Verlaat het ziekenhuis na je afspraak zo snel mogelijk, tenzij je nog naar de Bloedafname of Radiologie moet.

 

Veel gestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen voor je beantwoord.

Hoor ik bij de eerste patiënten die weer mogen komen?

Dat ligt er aan hoe dringend je zorgvraag is. Dit is een weloverwogen besluit dat je behandelend arts, misschien samen met je huisarts, neemt.
 

Wat als ik zieker word door uitstel van zorg?

Dan wordt mogelijk je zorgvraag dringender en ben je waarschijnlijk eerder aan de beurt. Op alle poliklinieken beoordelen de specialisten welke patiënten het eerst gezien moeten worden.
 

Welke maatregelen neemt het ETZ? Kan ik veilig naar het ziekenhuis komen?

We houden de 1,5 meter aan. We richten poli’s hiervoor tijdelijk opnieuw in. We gaan werken met strikte tijdsloten, zodat patiënten elkaar zo min mogelijk kruisen.
 

Wat als ik me onveilig voel?

Als je je in ons ziekenhuis ondanks de genomen maatregelen onveilig voelt, kun je dit bespreken met je behandelend arts.
 

Mag ik iemand meenemen naar mijn afspraak?

In principe mag je niemand meenemen naar je afspraak. Tenzij je begeleiding nodig hebt van een mantelzorger, dan mag er één mantelzorger meekomen. Als iemand jou naar het ziekenhuis brengt omdat je zelf geen vervoer hebt of niet zelf kunt rijden, kan deze persoon buiten het ziekenhuis blijven wachten. Het is niet bedoeling dat deze persoon in de wachtkamer plaatsneemt.
 

Als ik behandeld word, komt een zorgverlener dichterbij dan 1,5 meter afstand. Is dat wel veilig?

Ja, dit is veilig. De zorgverleners mogen alleen werken als ze geen klachten hebben. 
 

Moet ik een mondkapje op als ik naar het ziekenhuis kom?

Nee, dat is niet nodig. De zorgverleners mogen alleen werken als ze geen klachten hebben.

Bij het maken van een afspraak, vragen we je of je klachten hebt die lijken op coronaklachten. Bij klachten bekijkt de arts of het dan alsnog nodig is dat je naar het ziekenhuis komt. Gaat je afspraak door? Meld je dan bij de balie waar je je afspraak hebt. Je krijgt dan een mondkapje die je draagt tijdens je gehele bezoek in het ziekenhuis. 

Waarom wordt nu al de zorg opgeschaald? Er is toch nog steeds corona?

De coronazorg in het ziekenhuis neemt af. Daarnaast is het nog langer uitstellen van de reguliere zorg niet verantwoord. Er zijn patiënten die zonder onze zorg kans lopen om veel zieker te worden.
 

Waarom schalen we niet meer zorg op?

We willen ervaring opdoen met de nieuwe situatie en daarom starten we met 20%. We willen deze zorg veilig aanbieden en dat kan alleen als we dit stapje voor stapje doen.
 

Wat moet ik doen als ik (milde) klachten heb?

Als je klachten hebt, neem je telefonisch contact op met de poli. De arts beslist dan of je moet komen of niet.
 

Waarom moet ik naar het ziekenhuis komen? Kan mijn afspraak niet beter telefonisch plaatsvinden?

Wat we telefonisch kunnen doen, doen we telefonisch. Sommige onderzoeken, zoals lichamelijk onderzoek, kunnen niet telefonisch plaatsvinden. Hiervoor moet je naar het ziekenhuis komen.
 

Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen?

Goede handhygiëne dus regelmatig je handen wassen, 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk thuis blijven.