ETZ, Mijzo en PrimaCura borgen goede zorg in Waalwijk

23 februari 2024

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), Mijzo (ouderenzorg) en PrimaCura (huisartsenzorg) bundelen in Waalwijk hun krachten om goede zorg beschikbaar te houden. Op het huidige ETZ-terrein aan de Kasteellaan bouwt Peters Projectontwikkeling (PPO) binnenkort het nieuwbouwplan Florissant Waalwijk, waarin het ETZ, PrimaCura en Mijzo na oplevering intrekken. De drie zorgpartijen hebben een langdurig huurcontract ondertekend, wat betekent dat poliklinische-, revalidatie-, en huisartsenspoedzorg beschikbaar blijft voor Waalwijk en omstreken. Als alles volgens planning verloopt, opent de nieuwe locatie eind 2026.  

Het ETZ wil nu en in de toekomst de beste en meest toegankelijke zorg garanderen voor de inwoners van Waalwijk. Dit benadrukt ook Gerard van Berlo, lid van de Raad van Bestuur in het ETZ:, ''Wij, als ETZ, hebben altijd gezegd dit te willen handhaven en ik ben blij dat we dit hebben kunnen bewijzen door een handtekening te zetten op het huurcontract, maar ook door het opnieuw bepalen van het profiel van deze locatie.'' Zo blijft het ETZ niet alleen open voor poliklinische doeleinden, maar zal het ook beschikbaar blijven voor diagnostiek en dialyse.

Het ETZ past in Waalwijk het concept 'de polikliniek van de toekomst' toe. Het doel hiervan is om in de toekomst de zorg voor iedereen toegankelijk te houden, gezien de toenemende zorgvraag en het afnemende aantal werkenden in de zorg. Het ETZ in Waalwijk streeft ernaar een toekomstbestendige polikliniek in te richten waar flexibel kan worden ingespeeld op de behoeften van de zorgvraag.

Samenwerking

PrimaCura zal zorgen voor de huisartsenspoedpost op de nieuwe locatie. Zo blijft - net als op dit moment - de huisartsenzorg voor spoedgevallen 's avonds en in het weekend beschikbaar voor de regio. PrimaCura ondersteunt zowel de reguliere als de huisartsenspoedzorg bij de benodigde veranderingen. Mijzo biedt op de nieuwe locatie zorg voor ouderen. In totaal komen er 40 bedden beschikbaar voor Mijzo die zij inzetten voor geriatrische revalidatie tot herstelzorg. Mijzo focust op positieve gezondheid en zetten in op sociale innovaties en slimme technologieën.

Positieve reacties

Peters Projectontwikkeling (PPO), de ontwikkelaar van de nieuwbouwplannen, is enthousiast over de samenwerking. Commercieel directeur Maikel Foesenek: “wij zijn blij dat bijna 5500 vierkante meter aan zorg in Waalwijk voor een langdurige periode is gewaarborgd. Hopelijk mogen we eind 2026 symbolisch de sleutel in de nieuwe deur steken.”  PPO werkt al een aantal jaren aan het nieuwbouwplan. In 2022 kochten ze het terrein en de gebouwen van het ETZ. In 2023 werd gewerkt aan de planvorming én contracten met het ETZ, Mijzo en PrimaCura.

Het ETZ, Mijzo en PrimaCura bundelen in Waalwijk hun krachten om goede zorg beschikbaar te houden.