Wereld Diabetes Dag: gratis bloedsuiker meten in het ETZ

6 november 2023

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) nodigt patiënten en bezoekers op dinsdag 14 november - Wereld Diabetes Dag - uit om bewust te worden van hun eigen bloedsuikerniveau via een eenvoudige, gratis vingerprik. Dat kan tussen 10.00 en 15.30 uur in de centrale hal van locatie ETZ Elisabeth aan de Hilvarenbeekseweg in Tilburg.

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische aandoening. Helaas beseffen veel mensen niet dat ze eraan lijden. Met 1,2 miljoen Nederlanders die momenteel gediagnosticeerd zijn met diabetes en wekelijks duizend nieuwe diagnoses, groeit het aantal diabetespatiënten gestaag. Het is een aandoening die iedereen kan treffen, en bewustwording is van cruciaal belang.

De tekst gaat verder onder de foto.

Diabetesconsulent Marloes Valckx bepaalt met een vingerprik het bloedsuiker van meneer Jacobs. ETZ fotografie & Film | Maria van der Heijden
Diabetesconsulent Marloes Valckx bepaalt met een vingerprik het bloedsuiker van meneer Jacobs. ETZ fotografie & Film | Maria van der Heijden.

Complexe aandoening

Diabetes mellitus is een complexe chronische stofwisselingsaandoening waarbij het bloedsuikergehalte ontregeld is. Het beheren van diabetes vereist aandacht voor bloedsuikerwaarden, koolhydraatinname, behandelingsplannen met insuline of tabletten, en dagelijkse activiteiten. Diabetesconsulent Wilma Jansen benadrukt het complexe karakter van de ziekte, waarbij mensen met diabetes voortdurend moeten letten op alle aspecten van hun gezondheid.

Voedingsadvies

De zorgverleners in het ETZ willen op dinsdag 14 november iedereen met diabetes een warm hart toedragen. Gedurende de dag kunnen bezoekers hun bloedsuikerspiegel gratis laten meten door professionele diabetesverpleegkundigen of diabetesondersteuners. De resultaten zijn direct beschikbaar. Bovendien is er een diëtist aanwezig om voedingsadvies te geven en informatie te verstrekken over de hoeveelheid suiker in verschillende voedingsmiddelen. Een bewegingscoach geeft presentaties over het belang van lichaamsbeweging bij diabetesmanagement. Ook zijn de Bas van de Goor Foundation en Uniek Sporten aanwezig en wordt er een cognitieve boksclinic verzorgd.

Diabetesteam

Het diabetesteam van het ETZ bestaat uit ervaren internisten-endocrinologen, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, een psycholoog, medisch maatschappelijk werker en een podotherapeut. Samen zetten zij zich in voor de behandeling en ondersteuning van mensen met diabetes mellitus. Het diabetesteam werkt nauw samen met andere specialismen in het ziekenhuis, zoals gynaecologie, oogheelkunde en (vaat)chirurgie.