Honderdste ingreep operatierobot Hugo

22 november 2023

Vorig jaar nam het ETZ als eerste ziekenhuis de chirurgische operatierobot Hugo in gebruik. De verwachtingen rondom de inzet van Hugo zijn waargemaakt, met een groeiende tevredenheid onder de specialisten. De data tonen aan dat de leercurve stijgt naarmate chirurgen vaker ingrepen met de Hugo verrichten. 

Het ETZ is een van de eerste ziekenhuizen in de wereld die deze operatierobot gebruikt. De operatierobot Hugo wordt nu drie dagen per week ingezet. Dat wordt in 2024 uitgebreid naar vijf dagen. Deze uitbreiding is gebaseerd op het enthousiasme van de zorgverleners en het vermogen van de robot om complexe ingrepen veilig uit te voeren. 

De robot werd door het ziekenhuis aangeschaft voor de vakgroepen gynaecologie, chirurgie en urologie. Deze drie vakgroepen werken zeer nauw samen om de veilige implementatie van dit apparaat te waarborgen. Het ETZ hoopt in het kader van de duurzame zorg aan te tonen dat de Hugo op kosteneffectieve manier ingezet kan worden. Naast de operateurs wordt ook een grotere groep OK-assistenten en anesthesiemedewerkers actief bij de inzet van de robot betrokken. Dit biedt garanties voor kwalitatief goed opgeleide medewerkers. De eerste winst die het ETZ uit het robot-programma heeft gehaald is de geweldige samenwerking tussen de vakgroepen en binnen het team op de OK. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Honderdste ingreep met operatierobot Hugo in het ETZ
Op de foto van links naar rechts:  Gynaecoloog Femke Wilms, Chirurg Daria Wasowicz, Uroloog Anton Breeuwsma en Gynaecoloog Petra Janssen. Fotografie: ETZ Fotografie & Film

Positief 

De ervaringen tot nu toe zijn zeer positief. In samenwerking met leverancier Medtronic worden de operatiedata bijgehouden, die niet alleen worden gebruikt voor verdere optimalisatie van het systeem, maar ook voor het opleiden van de zorgverleners.