Eiwitrijk tussendoortje van ETZ versnelt herstel patiënten

5 oktober 2023

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg is gestart met het aanbieden van een nieuw, voedzaam tussendoortje in de namiddag aan patiënten die in het ziekenhuis worden verpleegd. Deze hartige snack, met slechts een halve gram zout en acht gram eiwit, wordt op werkdagen verstrekt om het herstel van de patiënten te bevorderen. In het weekend wordt een koude variant aangeboden.

De nieuwe snackopties omvatten een scala aan heerlijke keuzes, waaronder gehakballetjes in satésaus, kip-kebab broodjes, gepocheerde zalm, worstenbroodjes en pulled chicken met kerrie-ananassaus. Bovendien zijn er vegetarische varianten beschikbaar en zijn er speciale aangepaste snacks ontwikkeld voor patiënten met kauw- en slikproblemen. Elke dag staat een ander hapje op het menu.

Cruciale rol

Henk van Meerendonk, teamleider patiëntenvoeding in het ETZ, benadrukt de toewijding van het ziekenhuis aan de zorg voor de patiënten en noemt het nieuwe tussendoortje een belangrijke stap vooruit in het ondersteunen van hun herstel. "Gezond en smakelijk eten speelt een cruciale rol in het herstelproces van patiënten," zegt Van Meerendonk. "We zijn er trots op dat we deze in onze eigen keuken bereide snacks kunnen aanbieden, die niet alleen de voedingsbehoeften van de patiënten vervullen, maar ook hun culinaire ervaring in ons ziekenhuis verbeteren."

Belang van voeding

De warme, smakelijke snack wordt dagelijks op werkdagen rond de klok van 15.00 uur aan de patiënten geserveerd, met als doel om hun energie en voedingsinname op peil te houden voor de avondmaaltijd die twee uur later wordt geserveerd. Het ETZ erkent het belang van voeding bij het bevorderen van een snel herstel en gelooft dat gezond en smakelijk eten bij ziekte essentieel is om complicaties te verminderen en het immuunsysteem te versterken.

Het ETZ hecht veel waarde aan voeding en een gezonde levensstijl als integraal onderdeel van het genezingsproces. Door te zorgen voor uitgebalanceerde voeding draagt het ziekenhuis bij aan het voorkomen van ziekten, het verminderen van complicaties bij medische ingrepen en het verlagen van het risico op infecties. De zorgassistenten in het ETZ kijken ernaar uit om patiënten te voorzien van deze nieuwe, smakelijke en voedzame lekkernijen.​

Eiwitrijk tussendoortje van ETZ versnelt herstel patiënten. ETZ/Ellen den Ouden.
Eiwitrijk tussendoortje van ETZ versnelt herstel patiënten. ETZ/Ellen den Ouden.