Allergiecentrum opnieuw erkend als Expertisecentrum

9 augustus 2023

Het Allergiecentrum van het ETZ is opnieuw gekwalificeerd als topklinisch expertisecentrum. De beoordelingscommissie van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) heeft de erkenning van het Allergiecentrum met vier jaar verlengd, tot medio juni 2027.

Het Allergiecentrum in het ETZ is een van de grootste in Nederland en onderscheidt zich door het omvatten van het hele vakgebied voor patiënten van alle leeftijden, wat het uniek maakt. Het centrum heeft prima gepresteerd in de beoordeling en is positief beoordeeld op verschillende cruciale aspecten, zoals kwaliteit van zorg, patiëntenparticipatie, wetenschap en innovatie. 

Belangrijke rol

Het Allergiecentrum speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg van Zuid-Nederland, aangezien het jaarlijks ongeveer 1.600 nieuwe patiënten ziet. Dr. Theo Roovers, een vooraanstaande allergoloog binnen het centrum, is trots op de erkenning die het Allergiecentrum heeft ontvangen. Hij benadrukte dat dit succes niet mogelijk zou zijn geweest zonder de toewijding van het hele team van allergologen en medisch personeel in het ETZ.​

Penicilline allergie

Een positief beoordeelde prestatie van het Allergiecentrum is de innovatieve aanpak van de-labeling voor penicilline allergie. Deze methode stelt huisartsen in staat om via betrouwbare algoritmes en tests de werkelijke allergieën bij patiënten te identificeren. Hierdoor wordt voorkomen dat een reactie onterecht wordt aangemerkt als een allergie voor penicilline en dat de patiënt vervolgens  - bij een opname in het ziekenhuis - de meest optimale behandeling wordt onthouden.​​

Contrastmiddelen allergie

Het Allergiecentrum erkent ook het belang van het juist registreren van allergieën voor contrastmiddelen in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). In dit verband heeft het centrum maatregelen genomen om samen met de afdeling radiologie dit aspect te verbeteren en ervoor te zorgen dat patiëntgegevens altijd nauwkeurig en volledig worden vastgelegd in het EPD. Dit leidt tot verbetering van de patiëntveiligheid. De patiënt krijgt namelijk proactief van een verpleegkundige - in samenspraak met een allergoloog - een volledig advies op maat over om te gaan met het betreffende contrastmiddel en de allergie. Elders in het land bestaat interesse voor deze unieke in-huis-service. 

Topklinisch Zorgregister

De vermelding van het Allergiecentrum in het STZ Topklinisch Zorgregister is een bevestiging van het voortdurende streven naar kwalitatieve zorg, vooruitgang in wetenschap en innovatie binnen het centrum. Het ETZ staat met in totaal twaalf erkenningen voor topklinische behandelingen van complexe aandoeningen in dit register.​ 

Allergiecentrum.jpg
Het Allergiecentrum.