Magazine Maatje! Samen naar een gezonder gewicht

19 mei 2023

De helft van de volwassen heeft overgewicht. Bijna 14% van de volwassenen heeft ernstig overgewicht (obesitas). Het aantal mensen met obesitas in Nederland groeit nog altijd. Het is een ziekte die niet zomaar te verhelpen is. Het Obesitas Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis helpt patiënten met ernstig overgewicht en wil het negatieve taboe rond zwaarlijvigheid doorbreken. Voor de derde keer lanceren we tijdschrift Maatje! Met dit tijdschrift hopen we jou te laten zien wie Maatjes zijn voor patiënten met ernstig overgewicht.

Het Obesitas Centrum werkt met het Maatjes concept. Dit betekent dat patiënten – na een uitgebreide screening – meerdere jaren intensief worden begeleid door diëtisten, psychologen, chirurgen, internisten, fysiotherapeuten en verpleegkundig specialisten.

Deze professionele maatjes staan dicht bij de patiënt. Ook worden mensen in de omgeving van een patiënt zo veel mogelijk gestimuleerd om een maatje te zijn. De patiënt moet het uiteindelijk zelf doen, maar kan daar wel alle steun bij gebruiken. Op deze wijze worden betere resultaten op de langere termijn bereikt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Uitreiking van het derde Maatje! MagazineUitreiking van het derde Maatje! Magazine.

Ervaringsverhalen

De derde uitgave van Maatje! staat weer vol met ervaringsverhalen van patiënten die vertellen wat voor effect een operatie op hun leven heeft gehad. Ook staat er veel informatie over obesitas in en kom je te weten wat voor soort operaties er worden uitgevoerd in het Obesitas Centrum en hoe een operatiedag eruit ziet.

Doel van het tijdschrift is bewustwording rond obesitas te vergroten en de drempel voor een ingreep te verlagen. Barbara Langenhoff, chirurg bij het Obesitas Centrum: “We beseffen dat het voor mensen enorm spannend is om naar het Obesitas Centrum te komen. Met Maatje! hopen we de stap naar een gezondere levensstijl iets makkelijker te maken.”

Veel mensen weten niet dat ze obesitas hebben en komen er via een andere aandoening achter. Als je tussen de 18 en 70 jaar oud bent en een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40 hebt of een BMI tussen de 35 en 40 in combinatie met comorbiditeit (bijvoorbeeld diabetes, hypertensie, OSAS of artrose), kun je in aanmerking komen voor een operatie om van je obesitas af te komen.

Activiteiten

Het Obesitas Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is zeer actief. Zo zijn er regelmatig informatieavonden over ons zorgtraject en behandelmogelijkheden. Organiseren we 5 tot 6 keer per jaar een Bariatriecafé. En doen wij mee aan de Nederlandse Diabetes Wandel Challenge, waarbij we 26 donderdagavonden wandelen tot aan de landelijke afsluiting van de nationale Diabeteschallenge op 16 september in Tilburg.

Wil jij op de hoogte blijven van alle activiteiten. Volg het ETZ Obesitas Centrum op Instagram.

Meer begrip voor obesitas

Het Obesitas Centrum hoopt met Maatje! mensen alert te maken op de risico’s van obesitas én op meer begrip voor mensen die met deze aandoening kampen.
Je leest Maatje! hier.