Baby's met geelzucht per april thuis behandeld

15 maart 2023

Soms worden baby’s enkele dagen na de geboorte geel. Dan worden ze in het ziekenhuis behandeld met blauwe lichtlampen. Die zorgen ervoor dat de gele kleurstof wordt afgebroken. De bij Fam geboren baby’s met geelzucht kunnen per 1 april ook thuis worden behandeld.

De ouders krijgen een klein kastje mee naar huis en een matras dat blauw licht uitstraalt. Het licht wordt via het kastje en een kabel naar het matras geleid. Dit blauwe licht helpt om de galkleurstof (bilirubine) in het bloed van de baby sneller af te breken. “Door deze fototherapie thuis aan te bieden, kan het gezin fijn bij elkaar blijven en de baby in de eigen wieg worden behandeld”, legt Esther Doornbos, neonatologie verpleegkundige in het ETZ, uit. “Ook het dagelijkse prikje in de hiel om het bilirubinegehalte te controleren wordt thuis gedaan, door een medewerker van Diagnovum.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Het kastje produceert het blauwe licht voor de fototherapie.Het kastje produceert het blauwe licht voor de fototherapie.

Behandeling thuis

De gele kleur kan bij baby’s ontstaan, omdat de lever nog niet volledig is ontwikkeld en het lichaam meer bilirubine bevat dan het kan afvoeren. Deze gele stof verlaat het lichaam via urine en ontlasting. Omdat in de eerste levensweek de lever nog op gang moet komen, kan het nodig zijn het lichaam te helpen met fototherapie. “Door het schijnen van blauw licht op de huid , breekt het bilirubine af in deeltjes die gemakkelijker kunnen worden uitgescheiden”, verklaart Esther. “Gelukkig bestaat nu ook bij ons de mogelijkheid om deze behandeling thuis te doen.”

De baby kan voortaan thuis in de eigen wieg worden behandeld.De baby kan voortaan thuis in de eigen wieg worden behandeld.