Boek 'Schaduwtaal' biedt patiënten steun

18 januari 2023

Elles Santegoets werd onverwacht patiënt, toen ze de diagnose kwaadaardige tumor kreeg. Hoe onderging ze de onderzoeken, de operatie en de eenzaamheid als je aan je lot wordt overgelaten? Dat is te lezen in het door haar geschreven boek Schaduwtaal.

“Toch gaat dit boek niet over een patiënt, maar over mij als patiënt’, verduidelijkt Santegoets. “Het gaat over de pijn van loslaten, maar ook over verbondenheid en saamhorigheid. Belangrijkste thema is gezien worden. Thuis, op reis en in het ziekenhuis.”

In het boek komen drie verhaallijnen samen: de verhuizing van de auteur, haar reis naar de Filipijnen en het omgaan met de ziekte. “Het is een zoektocht naar de opdracht in mijn leven”, zegt Santegoets.

Cliëntenraad

Elles Santegoets heeft het boek geschreven omdat ze een vertaal te vertellen heeft. Ze voelde dat als een opdracht en die heeft ze met Schaduwtaal volbracht. Als afsluiting van het hele proces heeft ze het boek aan het ziekenhuis aangeboden. Namens het ETZ nam Marijke Megens het boek graag in ontvangst.

Ze legt uit waarom: “Ik vind het als voorzitter van de Cliëntenraad belangrijk dat we goed luisteren naar wat patiënten ons te vertellen hebben. Een boek als dit - met de eigen ervaring rondom ziekte en alles wat daarbij komt kijken - is daarom van onschatbare waarde. Voor zorgverleners, maar zeker ook voor andere patiënten die zich gesteund kunnen voelen door een lotgenoot zoals Elles."

Ingrijpende gebeurtenis

Marijke Megens beloofde bij de overhandiging dat ze het boek zeker gaat lezen. “Een ziekteproces is voor iedereen anders, maar voor elke patiënt is het een ingrijpende gebeurtenis in het leven. Daarom waardeer ik enorm dat Elles Santegoets de tijd en de moeite heeft genomen om nog eens door al die emoties te gaan en die met ons te delen. Dat is, heb ik begrepen, voor Elles helend geweest. En dat is heel fijn. Maar ik weet zeker dat ze met dit boek ook talloze andere patiënten steunt.”

Schaduwtaal is voor € 21,95 te koop in de boekhandel. Het is een autobiografische roman. Het is een verhaal over verlies, eenzaamheid, hoop en de kunst om in jezelf te blijven geloven. ISBN: 9789464628852. Aantal pagina’s: 191.

Elles Santegoets (l.) overhandigt haar boek Schaduwtaal aan Marijke Megens, voorzitter van de Cliëntenraad van het ETZ.
Elles Santegoets (l.) overhandigt haar boek Schaduwtaal aan Marijke Megens, voorzitter van de Cliëntenraad van het ETZ.