Als Medisch Technoloog bouwen aan de toekomst

13 januari 2023

Als Medisch Technoloog bouwen aan de toekomst

Medisch Technologen in het ETZ bouwen letterlijk aan de toekomst van het ziekenhuis. Het ETZ opereert als eerste ziekenhuis in Nederland met de ultramoderne chirurgische robot Hugo. De afdeling Medische Technologie controleert, test en repareert de robot zodat collega’s in de zorg patiënten kunnen opereren. We spreken erover met Heidi van Hulten, Klinisch Instrumentatie Technicus.

Van een andere planeet

Vier beweeglijke armen, een camera, operatie-instrumenten en vergaande 3D-opties: operatierobot Hugo lijkt van een andere planeet te komen, maar het is allemaal echt. Heidi van Hulten is nauw betrokken bij de operatierobot. Heidi: ‘’Met enkele collega’s zorg ik ervoor dat de medische apparatuur op de operatiekamers (OK) in orde is. Daarbij hoort ook de aanschaf van nieuwe apparatuur, waaronder deze bijzondere robot. Het is prachtig om bij te mogen dragen aan zo’n groot aanschaftraject. Wij denken mee over input over elektrische veiligheid en zorgen voor de koppeling met de beeldschermen op de OK,  de opslag van de beelden en de inrichting op de OK.’’

Als medisch technoloog bouwen aan de toekomst

Bijzonder en belangrijk werk

Werken met deze ultramoderne robot is bijzonder en belangrijk werk. Want het kan de zorg in de toekomst helpen. Bijvoorbeeld in het verminderen van operatietijd, postoperatieve pijn en opnameduur. ‘’De ontwikkelingen op het gebied van robotchirurgie gaan zeer snel. Wij willen als innovatief ziekenhuis de nieuwste behandelmogelijkheden aan onze patiënten blijven aanbieden. Mede omdat een toekomst zonder robotchirurgie ondenkbaar is. We hopen daarnaast bij te dragen aan de ontwikkeling van deze technologie door klinisch onderzoek te doen naar de exacte rol, kosteneffectiviteit en onderwijs’’, aldus chirurg David Zimmerman.

Als medisch technoloog bouwen aan de toekomst

Bouwen aan de toekomst

Heidi vervolgt: ‘’Zijn er storingen? Dan schakelt de OK onze hulp in. Wij hebben direct contact met de leverancier en zorgen ervoor dat de operaties door kunnen gaan.’’ Heidi ziet veel uitdaging in het impactvolle werk van Medische Technologie. ‘’Je denkt mee en bouwt aan de toekomst van het ziekenhuis. Ons vak staat nooit stil maar beweegt mee met de technologische ontwikkelingen. Dit is precies wat het vak als Medisch Technoloog zo leuk maakt. Je hebt een breed scala aan apparatuur waar je aan werkt en geen dag is hetzelfde. Je wordt bij innovaties betrokken en werkt samen met veel afdelingen.’’

Meebouwen aan de toekomst?
De afdeling Medische Technologie heeft regelmatig mooie vacatures! Zoals nu voor beleidsmedewerker. Grijp je kans! Of houd onze vacaturesite in de gaten voor meer mooie kansen.